Hamsili Pilav Nasıl Yapılır





Herkese merhabalar arkadaşlar..Bugün Ramazanın 24. günü ..Şunun şurasında bayrama ne kaldı değilmi ?? Hepimiz için , ülkemiz için hayırlı vede güzel bir bayram olsun inşAllah..

Daha önce BURADAKİ yazımda hamsili pilav tarifi vermiştim resimleriyle birlikte ama yine BURADAKİ yazımda yazdığım gibi blogdaki bazı resimlerim silinince hamsili pilavımda nasibini almış..

Yeniden iftarda daha önceki yazımda bahsettiğim  arkadaşlarımıza , özel istek üzerine hamsili pilav yaptım..

 Hamsili pilavı ana yemek olarak yaptım..

Pratik mercimek çorbası.. tık tık
Rus salatası..
Patatesli Börek..
Yaprak sarması..
Taze fasülye kavurması..  tık tık
Salata..
ve tatlı olarak daha sonra paylaşacağım fanta jöleli imik tatlısı ikram ettim misafirlerime..

Ayrıca arkadaşlarımız gelirken tatlı olarak kayseri yöresine ait nevzine tatlısı getirdiler..Tatlıya bittim resmen :) En kısa sürede yapıp paylaşacağım sizlerlede :)) Pekmezi ölsem yemem derken bir tatlıya bukadarmı yakışır demeye başladım :)) Benim gibi ilk defa duyanlar için aşağıda resmini paylaştım..

Daha önce hamsili pilavın tarifini yazmıştım aynen buraya kopyalıyorum :)
Malzemeler :
Bir paket buzlu hamsi ,bu yaklaşık 1 kilo idi.. Büyük yuvarlak borcama rahatlıkla yetti..
Kuş üzümü
Çam fıstığı
Kara biber
3 orta boy Soğan
Pirinç (ben 3,5 bardak kullandım )
Tere yağı
Sıvı yağ


Yapılışı :
Öncelikle soğanları dolmalık şekilde ince kıyım doğrayıp tencereye alıyoruz ..Üzerine 2 yemek kaşığı tere yağ , yarım çay bardağından az sıvı yağ ekleyip soğanları kavurmaya başlıyoruz..İçerisine kuş üzümü ve fıstığıda ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz..
Diğer taraftan pirinci ister ıslatıp yapın isterseniz direk olarak yıkayıp tencereye atıyoruz , üzerine bolca kara biber ve tuzunu döküp kıvama gelene kadar pilav yapar gibi kavuruyoruz..Kavrulduğunu anlayınca sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz..

Hamsileri biraz geç çıkardığım için buzlarını suya atarak çözdürdüm..Leğendeki suyu sürekli tazeledikçe buzları 5 dakikada çözüldü..Çözülen hamsileri süzgece alıp tuzladım..

Borcamın yada tepsinin heryerini tereyağ ile güzelce yağlıyoruzki yapışmasın..Hamsileri sırtları borcama gelecek şekilde resimdeki gibi diziyoruz.Baştada yazdığım gibi hamsiler az gelince çok sık dizemedim sizin hamsiniz bolsa daha sık dizin çünkü pişince hamsiler küçülüyor araları daha çok açılıyor..

Borcamın tabanını dizince soğumuş yada ılıklanmış iç pilavımızı hamsilerin üzerine döküyoruz ve kaşık yardımıyla eşit şekilde dağıtıp düzleştiriyoruz..Daha sonra kenarda bıraktığımız hamsileri pilavın üzerine çeviriyoruz ve kalan hamsieri üzerine diziyoruz..Aynen tabanı dizdiğimiz gibi..Ama bu sefer sırtları pilav tarafa değil görünen tarafa bakacak..

Pilavın üzeri hamsiyle kaplanınca üzerine çay kaşığının ucuyla tereyağ parçaları koyuyoruz ve ısıtılmış fırında üzerini örtmeden 180 derecede pişiriyoruz..

Pişen hamsiyi aynen keki kalıbından çıkarır gibi başka bir sepsiye çeviriyoruz..bu şekilde altı üste gelmiş olacak..Bu şekilde hamsiniz az olsa bile tabanı güzel hamsi dizerseniz ters çevirdiğinizde bol hamsili taraf üstüne gelecek :) Ben kare borcama göre tepsi bulamayınca fırın tepsisine çevirdim artık :)

Not:
1_Pirinç suyunu kullandığınız pirinç miktarına göre ayarlayın..Ben miktar yazmadım çünkü her pirincin su çekme kapasitesi farklı..

2_ Pilavı fırına  atınca kesinlikle su gibi birşey eklenmiyor..

3_Fırında pişmeye başlayınca hamsileri çok fazla kızartmıyoruz , bu şekilde hamsiler çok kurur ve yerken hoş olmaz..

4_ Piştikten sonra mutlaka sıcak servis yapın , bana göre soğuyunca tadı gidiyor..Servise kadar fırının kapağını kapalı tutarsanız zaten sıcak duracaktır..

5_Özel misafirleriniz varsa aynen benim yaptığım gibi pişen pilavı fırın tepsisine çevirebilirsiniz.. ben sabırsızlandıkları için folyo seremedim folyo sererseniz görünüş daha iyi olur..

Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet olsun :)
















7 yorum:

birtutamkekik Ayşegül Atılgan , teşekkür ederim canım beğenmene sevindim ..Ben Trabzonluyum hamsi dizmek benim işim yani :))

Canım büyük marketlerde dondurulmuş , kılçıkları alınmış şekilde satılıyor ..Hamsili pilav yapmak için ideal uğraşmıyorsun sadece diziyorsun :)

Ben real den aldım..Metro markette de varmış başka nerede var bilmiyorum :)

tuğçe öztürk , çok teşekkür ederim :)

Aylin Çakır , afedersin benim kabalığım :) Buyur canım yarısı duruyor daha , beraber yiyelim iftarda :))

offff üzerine de Trabzon tereyağını sıralamışsın nasılda güzel olmuştur o epeydir yemediğimden bayağı bir özlemişim canımmm ellerine sağlık .Evet nevzine tatlısını ben de duydum ama hiç tadına bakmadım hatta kendisini görmedim bile ellerine sağlık tatlım hayırlı iftarların olsun sevgilerimle..

Hacer Yavuz , teşekkür ederim davet edemedim kusura bakmayın artık :))

Vişnap Macide , vişnapım aynen Trabzon tereyağı mis gibi koktu :) Herzaman yiyince iyi olmuyor şöyle senede bir iki defa yapınca daha zevkli yeniyor :)
Canım ben nevzineyi hiç duymamıştım ilk defa yedim ve gördüm , tam not verdim kendisine :)
Çok çok teşekkür ederim canım , öpüldün :))

Büşra Kahveci , teşekkür ederim canım :)

Yorum Gönder