Hamsili Pilav



Değerli ziyaretçilerim hepinize hayırlı sabahlar diliyorum..Gününüz aydın , eviniz bereketli , mutluluğunuz daim olsun inşallah ..
Yaklaşık bir haftadır yoğun günler geçiriyorum..Kızımın hastalanması pazar sabahı acile gitmemiz , istemesemde antibiyotik başlama sürecimiz derken şuanda bir oh çekmiş durumdayız..Sorun kalmadı çok şükür..
Daha önce ziyaretlerine gittiğimiz , ailecek görüştüğümüz arkadaşlarımız benden ısrarla hamsili pilav yapmamı rica etti..Bende bir akşam yemeğinde buluşalım yaparım dedim..Hamsi bulmak bu mevsimde zor diye daha önce metro marketten aldıkları buzlu hamsi varmış dönerken ısrarla onu verdiler bize :) Bende bulma riskini göze alamadığım için aldım sonuçta beraber yiyeceğiz diye ..Buzlu hamsinin kılçıkları bile ayıklanmıştı bana sadece buzunu çözdürüp dizmek kaldı :)Kısacası hamsiyle hiç uğraçmadım..
Sonra benim kulak ağrım , kızımın hastalığı derken araya 2 hafta filan girdi..

En sonunda akşam onları yemeğe davet ettim..Arkadaşıma sen erken gel eşler gelmeden sohbetler ederiz dedim sağolsun oda geldi..Onun küçük oğluyla benim kızımın arasında sadece bir gün var :) Çocuklar biraz inatlaşsada biz beraberce çok güzel vakit geçirdik..Mutfağa beraber girdik yardımlaşmaca yaptık yemekleri..Ben mutfağıma kimse dokunmasın diyenlerden hiç olmadım..Benim evime çağırdığım kişi çok rahat etmeli ,ben yaparım sen zahmet etme demem,  çünkü o şekilde kendini rahat hissetmiyor insan kendimden biliyorum :)

Finalde hamsili pilav övgüler aldı :) Pişmiş resmini zor çektim tepsiden götüreceklerdi neredeyse :)
Tadı , tuzu tam kıvamında olmuştu..İlkokula giden oğulları bile 2 dilim yedi nerdeyse :) Yiyenlere afiyet şifa olsun inşallah..

Nasıl yapıldığına gelirsek ..

Malzemeler :
Bir paket buzlu hamsi ,bu yaklaşık 1,5 -2 kiloya yakındı'ki kare borcama yetmedi paket..Demekki 2 kilo hamsi rahatca işimizi görür..Küçük tepside yapacaksanız daha az kullanın tabii..

Kuş üzümü
Çam fıstığı
Kara biber
3 orta boy Soğan
Pirinç (ben 3,5 bardak kullandım )
Tere yağı
Sıvı yağ


Yapılışı :
Öncelikle soğanları dolmalık şekilde ince kıyım doğrayıp tencereye alıyoruz ..Üzerine 2 yemek kaşığı tere yağ , yarım çay bardağından az sıvı yağ ekleyip soğanları kavurmaya başlıyoruz..İçerisine kuş üzümü ve fıstığıda ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz..
Diğer taraftan pirinci ister ıslatıp yapın isterseniz direk olarak yıkayıp tencereye atıyoruz , üzerine bolca kara biber ve tuzunu döküp kıvama gelene kadar pilav yapar gibi kavuruyoruz..Kavrulduğunu anlayınca sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz..

Hamsileri biraz geç çıkardığım için buzlarını suya atarak çözdürdüm..Leğendeki suyu sürekli tazeledikçe buzları 5 dakikada çözüldü..Çözülen hamsileri süzgece alıp tuzladım..

Borcamın yada tepsinin heryerini tereyağ ile güzelce yağlıyoruzki yapışmasın..Hamsileri sırtları borcama gelecek şekilde resimdeki gibi diziyoruz.Baştada yazdığım gibi hamsiler az gelince çok sık dizemedim sizin hamsiniz bolsa daha sık dizin çünkü pişince hamsiler küçülüyor araları daha çok açılıyor..

Borcamın tabanını dizince soğumuş yada ılıklanmış iç pilavımızı hamsilerin üzerine döküyoruz ve kaşık yardımıyla eşit şekilde dağıtıp düzleştiriyoruz..Daha sonra kenarda bıraktığımız hamsileri pilavın üzerine çeviriyoruz ve kalan hamsieri üzerine diziyoruz..Aynen tabanı dizdiğimiz gibi..Ama bu sefer sırtları pilav tarafa değil görünen tarafa bakacak..

Pilavın üzeri hamsiyle kaplanınca üzerine çay kaşığının ucuyla tereyağ parçaları koyuyoruz ve ısıtılmış fırında üzerini örtmeden 180 derecede pişiriyoruz..

Pişen hamsiyi aynen keki kalıbından çıkarır gibi başka bir sepsiye çeviriyoruz..bu şekilde altı üste gelmiş olacak..Bu şekilde hamsiniz az olsa bile tabanı güzel hamsi dizerseniz ters çevirdiğinizde bol hamsili taraf üstüne gelecek :) Ben kare borcama göre tepsi bulamayınca fırın tepsisine çevirdim artık :)

Not:
1_Pirinç suyunu kullandığınız pirinç miktarına göre ayarlayın..Ben miktar yazmadım çünkü her pirincin su çekme kapasitesi farklı..

2_ Pilavı fırına  atınca kesinlikle su gibi birşey eklenmiyor..

3_Fırında pişmeye başlayınca hamsileri çok fazla kızartmıyoruz , bu şekilde hamsiler çok kurur ve yerken hoş olmaz..

4_ Piştikten sonra mutlaka sıcak servis yapın , bana göre soğuyunca tadı gidiyor..Servise kadar fırının kapağını kapalı tutarsanız zaten sıcak duracaktır..

5_Özel misafirleriniz varsa aynen benim yaptığım gibi pişen pilavı fırın tepsisine çevirebilirsiniz.. ben sabırsızlandıkları için folyo seremedim folyo sererseniz görünüş daha iyi olur..

Hamsili pilavın resimleri için lüften TIKLAYIN ...







6 yorum:

Ayşegülümmm öncelikle çok geçmiş olsun canımmmm şimdi nasıl oldu kuzucuk,senin kulak ağrın nasıl umarım iyisinizdir.Ahhh canımmm ellerine sağlık ne de güzeldir hamsili pilav sen şanslıymışsın dilimi ısırdım nazarım değmesin ,geçen ben yaptıydım minikti hamsiler bir ara camdan fırlatasım geldiydi ama inadım,sabrım işe yaradı:))sonuçu mükemmel olan bir lezzet için nelere katlandıydım:))afiyetler olsunnnn ..sevgilerimle

Vişnap Macide, İyiyiz çok şükür canım ..kuzucuk antibiyotiği içtiği ilk 10. dakikada eski formuna geri döndü :D

Buzlu hamsiler çok büyükmüş birde kılçıkları ayıklı olması çok pratik..Ben bu sene ilk defa hamsi yedim desem yalan olmaz..Taze hamsiye alışkın olduğum için burada istediğim gibi bulamadım, bende yemedim normal balık aldım hep..
Seni okadar iyi anlıyorumki :) Biraz fırlatsaydın kediciklere yazık :D
Saol canım bendende sevgiler sana ..

kızınız daha iyimiş şükür çok geçmiş olsun hamsili pilavi benim annemlerde çok güzel yapar bayılırım :)) çok güzel görünüyor ellerine sağlık

Gülihan B. , çok teşekkür ederiz canım ..Hamsili pilavı genelde herkes sever illa karadenizli olması gerekmiyor..Tabii balıktan nefter etmiyorsa :) Min'ini unuttum sanma onu kafa sakinliğinde yazacağım :)

En başta pilav süper gözüküyor tane tane. hamsili pilav zaten başli başına olay. Ellerine sağlık. Kızına ve sana çok geçmiş olsun.

Ilhan Ucer , Teşekkür ederim :) Pilavda tadıda tuzuda onların şansınamı bilemem tamda hamsili pilav tadında olmuştu..Sadece daha bol kuş üzümü giriyor içinie ama misafirlerimiz çok sevmediği için ben az kullandım..

Kızım adınada kendim adınada çok teşekkür ederiz :)

Yorum Gönder