Trabzonda Karayemiş ve Kestane Balı Sezonu



Herkese hayırlı Ramazanlar tekrardan arkadaşlar..Rabbime şükürler olsun neredeyse bir hafta oldu ramazan başlayalı ama hala hiçbir zorlanma yaşamadık , bu sıcaklara rağmen...

Yaz , sıcak , uzun günler derken ister istemez memlekete gidesi geliyor insanın..Gidemeyincede facebook'tan Paylaşılan resimlerle hasret gidermeye çalışıyorum..

Eniştemin çektiği bu resimleri sizlerlede paylaşmak istedim..Karayemişler kızarmış bile..Aşamalı olarak kızardıkları için bazıları henüz daha yeşil , bazıları kırmızı , bazılarıda artık yeme aşamasında koyu kırmızı hale gelmişler..

Karayemiş yemeyen varmı bilmiyorum ama tadına bakmayanlar için anlatayım..Görünüş olarak kirazı andırıyor , çekirdeğide aynı şekilde..Yediğinizde hafif ağzı büzüştürebilir , tam olgunlaşmamışsa..Aynı böğürtlen yediğinizde olduğu gibi ağzınız ve dişleriniz  mor veya kırmızı boya oluyor :) Sakın gülmeyin o aşamada :))

Şaka bir yana karayemiş çok faydalı bir meyve..Özellikle bağırsak rahatsızlığı yaşayanlara..Antioksidan özelliğine sahip bir meyve ve mineral bakımından çok zengin..Şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir bu meyveyi..Aşağıda ki yazıda faydaları detaylı şekilde anlatılmış , Merak edenler okuyabilir..

Reçelini  ve marmelatını yapıyoruz biz , Çokta lezzetli oluyor..

Karayemiş , çoğunlukla karadeniz yöresinde çokça yetişen bir meyve ..Gittiğinizde heryerde bu meyveden görebilirsiniz..Görüntüsü zaten güzelliğini anlatıyor değilmi :)

Gelelim kestane balına :)

Daha önce BURADAKİ yazımda kestane balını , faydalarını , detaylı şekilde anlatmıştım..İşte o balların 2013 sezonunu eniştem açmış :)) Resimdeki kendisi olup , balları sağarken ki görüntüsü , MaaşAllah diyelim  :) Sezon iyi geçmiş sanırım ...
Eniştem kendisi arı işiyle uğraşıyor ve doğal bal elde ediyor , sayesinde bizde faydalanıyoruz :) Sağolsun o olmasa güvenip almak zor doğrusu..
Allah bereket versin hocam , afiyetle yiyin inşallah :) Emeğinin karşılığını alman dileğiyle...

İşte Trabzondan haberler şimdilik böyle :) Sırada , ramazanın hemen bitiminde fındık sezonu var..Resim paylaşırlarsa bende sizinle paylaşırım :) Allah kolaylık versin şimdiden , bol bereketli harmanlar olsun..Emeklerinin karşılığını alsınlar İnşAllah..



KARAYEMİŞİN FAYDALARI:

Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı. Bu anlamda karayemiş tüketiminin fayda sağlayacağı hastalıkların başında, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kanser, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor. Karayemişin antioksidan özelliğiyle aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen oksidaf zarar azalıyor, yaşlanma da gecikiyor. Karayemiş iyi bir mineral kaynağıdır.
Karayemişten elde edilen antioksidanın, oksidanlara karşı vücudu koruduğu belirlendi. Karayemiş ayrıca hazır gıdaların bozulmasını geciktirmek için gıda katkı maddesi olarak da kullanılmaya adaydır. Karayemişin tespit edilmiş hiçbir zararlı etkisi bulunmuyor.
Daha çok bilinen adıyla taflan, namı diğer karayemiş, Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişen bir bitki. Özellikle şeker hastaları açısından bulunmaz bir nimet olan karayemişin faydaları şunlardır;

* Antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlendi.
* Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından da başta şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen karayemiş, üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor.
* Araştırma sonucu 1 kilogram karayemişte 2 bin 215 ml potasyum, 55 ml sodyum, 179 ml magnezyum, 153 ml kalsiyum, 0.9 ml bakır, 1.9 ml çinko, 8.3 ml demir ve 24.2 ml mangan tespit edildi.
* Karayemişteki antioksidan kapasite ve aktivitelerinin belirlendiği çalışmada sulu çözentide oldukça yüksek miktarlarda çıkan antioksidan maddeler saptandı.
* Buna karşın bakır ve çinko gibi ağır ve zararlı maddelerin çok düşük miktarlarda olduğu tespit edildi.
* Karayemişten elde edilen antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı kaydedildi.
* Vücutta hücre yenilenmesini sağlayarak kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademisyenleri tarafından karayemiş üzerinde yapılan araştırmalar bu sonuçları belirlemiştir.

Başka kaynaklarda benzer sonuçlarla karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmalarda:

Taflan meyveleri meyve olarak yenmekte olup, yaprakları çay gibi demlenerek sinir bozukluklarına karşı, öksürük dindirici ve spazm kesici olarak kullanılmaktadır. Taflan meyvelerinin sindirimi kolaydır ve taze olarak ya da kurutulduktan veya kavrulduktuk tan sonra yenir. İnsanı tok tutar. Tek başına veya fındık ve cevizle birlikte çerez olarak yenen taflan meyveleri, pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir. Reçel ve turşuda hazırlanmaktadır. Meyveler genellikle yetiştiriciler tarafından tüketilirse de bazen semt pazarlarında veya yakın şehirlerde manavlarda satılır. Yaprakları Folia lauracersi recens TK adı altında taze olarak kullanılır. Yapraklarında Prurasin adlı siyogenetik bir glikozit vardır. Bu glikozit hidroliz ile siyanhidrikasit verir, bu asit zehirlidir. Kıyılmış taze yapraklar su buharı ile destile edilirse Aqua Laurocerasi TK ( taflan suyu ) elde edilir. Bu su % 1 oranında sulandırıldıktan sonra yatıştırıcı, öksürük dindirici ve koku dindirici olarak kullanılır. Meyve tipleri arasında fark gözetmeden hangi hastalıklara iyi geldiği aşağıda gösterilmiştir:

• Bir yemek tabağı dolusu olgun meyve, başta mide ülseri ve barsak tembelliği olmak üzere, sindirim sistemi rahatsızlıklarına 10 günlük kürler halinde kullanılır.

• Sabahtan aç karnına yenen 10 adet meyve hemoroide iyi gelir.

• Olgun meyvelerin suda kaynatılması ile ele geçen sıvı diüretik olarak, idrar tutukluklarında kullanılır.

• Bir miktar taze ya da kuru meyve, tohumları ile beraber ezilerek sabahları aç karnına yenirse, şeker hastalığına iyi gelir.

• Meyvelerin sıkılması ile ele geçen usare, mide ülserine, egzama ya karşı kullanılır.

• Meyveler çekirdekleri ( endokarp + tohum ) ile beraber toz edildikten sonra balla karıştırılıp, bronşit tedavisinde kullanılır.

• Meyvelerin yenmesi sigaraya karşı isteksizlik doğurur. Taze taflan yapraklarından hazırlanan taflan suyu, spazm çözücü, bulantı kesici olarak kullanılmış; içerdiği HCN' in çok zehirli olması nedeniyle tıbbi kullanılışı hiçbir zaman geniş boyutlara ulaşmamıştır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademisyenleri tarafından karayemiş üzerinde yapılan araştırmalarda bu meyvenin antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlendi. Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından da başta şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen karayemiş, üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor.

Araraştırmalar sonucu; 1 kilogram karayemişte 2 bin 215 ml potasyum, 55 ml sodyum, 179 ml magnezyum, 153 ml kalsiyum, 0.9 ml bakır, 1.9 ml çinko, 8.3 ml demir ve 24.2 ml mangan tespit edildi. Karayemişteki antioksidan kapasite ve aktivitelerinin belirlendiği çalışmada sulu çözentide oldukça yüksek miktarlarda çıkan antioksidan maddeler saptandı. Buna karşın bakır ve çinko gibi ağır ve zararlı maddelerin çok düşük miktarlarda olduğu tespit edildi. Karayemişten elde edilen antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı kaydedildi. Vücutta hücre yenilenmesini sağlayarak kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır.

"yabanmersinim.org sitesinden alıntıdır"..


0 yorum:

Yorum Gönder