Karadenizde Bal Sezonu Açıldı


Balı pek sevmem ama faydalarının herzaman farkındayım..Helede kestane balı faydalarını saymakla bitmez..Özellikle astım hastalarına öksürüğe çok çok iyi geldiğini birebir görenlerdenim..Arıcılıkla ilgili çok şey biliyorum, çünki bir dönem babamın 2 tane peteği vardı hobi amaçlı uğraşıyordu..Hala daha bizim evde arıcılık malzemeleri durur..O dönem okadar çok bal vermiştiki arılar hepimiz şaşırmıştık..Akrabalara fln dağıtmıştık..Açıkçası o dönemlerde kestane balının bukadar değerli olduğunu bilmiyorduk..

Kışları şehre indiğimizden dolayı petekler kışın köyde söndü ( göç etti ).. Sonrasında eniştem hobi amaçlı arıcılık yapmaya başladı...Bu işi sevince peteklerini çoğaltıp dışarıya satmaya başladı...

Şunu söyleyeyim arılara şeker vererek balı çoğaltan çok arıcı var..Ama eniştem tamamen doğal arıcı...Öyle olduğu için onun müşterileri belli.. Her yıl belirli kişiler ondan satın alır..Bende dahil :) Kestane balı sezonu temmuz ortalarında ballar sağılır (ballar peteklerden alınır ) ..Sağılan petekler yaylalara götürülüp bu sefer çiçek balı elde edilir..Yaylalar soğuk olup geç çiçek açtığı için eylüle kadar petekler orada bekletilir..

Tabii her yaylaya peteğinizi götüremezsiniz..Götürdüğünüz yayladaki insanlardan tanıdıklarınız olup onlardan izin almanız gerekir..Sistem bu şekilde işler...Mesela anzer balını hepiniz duymuşsunuzdur..Anzer balının elde edildiği Anzer yaylasına belirli kişilerden harici peteklerini bırakamaz ,izin verilmez...

Eniştem temmuz sonu gibi petekleri yaylaya götürüp bırakır arada bir kerede ne durumdalar diye gidip bakar onun haricinde bidaha eylülde gidip ballanmış peteklerini alır..

Aslında bu işin çok hastası var..Hobi olarak uğraşan çok kişi var..Bir nevi terapi gibi geliyor insanlara...

Bildiğiniz gibi devlet arıcılık yapmak isteyene teşvik primi veriyor..Sırf bu meslek yaygınlaşsın diye..

Son zamanlarda en çok tartışılan konulardan birisi sahte bal konusu..Sahtesi malesef uzman olmadan anlaşılmıyor..O yüzden güvenilir kişilerden almak daha mantıklı..

Şunuda söyleyeyim bu sene bal çok kaliteliymiş..Diyeceksinizki balın kalitesi nasıl anlaşılır..Kısaca şöyle anlatayım..Eğer çok yağmur yağmış hava şartları o yıl olumsuz geçmişse (arılar adına ) balın kalitesi düşüyor..Balın akışkanlığı aslında kalitesinide gösterir..Geçen yıl eniştemden aldığımız bal pekmezden biraz daha katı kıvamdaydı..Sorduğumda çok yağışlı geçtiği için arı balını daha sıvı olarak gözeneklere dolduruyor demişti .. Ama dediğim gibi bu yıl çok kaliteliymiş bal..Hemen siparişi vardik tabii yine..

Son olarak şunu söyleyeyim..Arıcılık öyle uzaktan görüldüğü gibi kolay birşey değil..Sıcağın altında özel kıyafetle saatlerce arılara bakım yapılıyor..Kışları soğuktan korumak gerekiyor..Kışları beslendikleri için baya bir masrafları oluyor..Ama yinede çok keyifli bir iş...

Arı yanınıza geldiğinde hiç hareket etmezseniz kesinlikle sizi sokmaz...Panikleyip hareket ederseniz korkup sizi sokabilir..

Bir km.den az mesafede yerlerini değiştiriseniz yine eski yerlerine toplanırlar..Yerleri değişecekse önce uzak biryere birkaç gün götürüp sonra geriye gelip yerlerini değiştirmek gerekirmiş..


Kestane balı Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, hafif acı özelliğiyle tanınır.Kestane balının etkisi antibiyotikten güçlü olduğunu uzmanlar söylüyor..Bazı enfeksiyon hastalıklarında alternatif olarak kullanılıyor..


KESTANE BALI NELERE İYİ GELİR
Adale ağrıları, titremesi, uyuşmasının giderilmesine,
Ağrı ve sancıların giderilmesine,
Ağız yaralarının iyileştirilmesine,
Akciğer hastalıklarının iyileştirilmesine,
Bademcik iltihabının yok edilmesine,
Bağırsak gazının, iltihabının giderilmesine,
Baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesine,
Baş dönmesinin giderilmesine,
Bel ağrılarının giderilmesine,
Beyin hastalıklarının iyileşmesine, felç ve sinir hastalıklarını gidermede,
Cilt bozukluğunu, lekelerini gidermeye,
Cinsel gücü artırmaya,
Damar sertliğine, damar tıkanıklığını yok etmeye,
Gözleri güçlendirmeye,
Halsizliğin giderilmesine,
Hazmı kolaylaştırmaya,
Hafızayı güçlendirmeye,
İştah açmaya,
Kabızlığın iyileştirilmesine,
Kalp çarpıntısını gidermeye,
Kanın temizlenmesine,
Kemiklerin kuvvetlenmesine,
Nezle ve grip hastalığının tedavisine,
Öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisine,
Romatizma ve siyatiğin tedavisine,
Sarılık hastalığının iyileştirilmesine,
Sedef hastalığının giderilmesine.

(Alıntı)

Böyle birkaç püf noktayıda yazmış olayım..

Son olarak bal fiyatlarınıda yazayım...Ama şunu söyleyeyim bu fiyatlar eniştemin sattığı fiyatlar piyasada çok daha fazlasına satılıyor..

Kestane balı : 70 tl. KG. Fiyatı

Çiçek (yayla ) Balı : 40_50 tl. KG. fiyatı...

Kestane balını alıp evinizde ilaç olarak saklamanızı tavsiye ederim...

Sevgilerimle..






0 yorum:

Yorum Gönder