Herkese merhabalar..
Yaz , bayram derken bloglarda baya bir durgunluk olduğunu söyleyebilirim..
O bloglara kendi blogumu da ekleyebiliriz :)
Gokle nedir diye sorarsanız ,gokle Trabzon'da salyangoza verilen ad'dır..Yağmurun hiç eksik olmadığı karadenizde yağmurdan sonra adım başı rastlayabildiğiniz bir hayvan..
Eskiden abilerimiz toplayıp satarlardı bunları ama alan kişi bunları ne amaçlı kullanırdı bilemiyorum..Bize sakızda kullanıldığı söylenirdi ,fazla sakız çiğnemeyelim diyemi yoksa soruyu geçiştirmek için mi bilemiyorum :)
Eminim aranızda bu soruya cevap verecek birisi vardır ,çünkü ben hala bilmiyorum :)
Gokle ,Trabzonda aynı zamanda bildigimiz arama motoru google'da söylenir :)Herkes olmasada ,mesela benim şivesinden hiç ödün vermemiş Trabzonda esnaflık yapan abim google'a hep gokle der :D
Durum böyle olunca insan düşünmeden edemiyor , acaba google'mı gogkle'den esinlenerek adını google koymuş ,yoksa gokle'ye isim veren eskilerimiz mi google'dan esinlenmiş?
Bana birinci şık daha büyuük olasılıklı görünüyor ,o zaman ki teknolojiyi felen düşününce :)
Karadeniz de birçok kelimenin Rumcadan kaldığını ,hala daha bazı köylerde ikinci dil olarak Rumca konuşulduğunu düşününce ,neden olmasın diye düşünmeden edemiyor insan :)
Not:Şeklinin de "G" harfine benzediğini'de es geçmeyelim lütfen :)
Sevgiler,saygılar,iyi tatiller diliyorum hepinize..
6 yorum:
Ben Zeytinburnu'nda rumca konuşan lazların yanında büyüdüm küfürlerini bile biliyordum ama şimdi unuttum :) Sakız çiğnemen bundan sonra niyet dahi etmem sevgiler :))
Emine Karadeniz Kaya , benimde arkadaşlarım vardı ,özel şeylerini Rumca konuşurlardı sinir olurdum :)
Sakızın içerisinde sadece gokle varsa razıyım ben :D
Bizede küçükken insan etinden yapılıyormuş, sakız çok çiğnemeyin derlerdi. Halbuki yüz felçi geçirince sakız çiğnemeyi öneriyor doktorlar. Bu eskiler bir tuhaf.
Biz önceleri köyümüzde (Kastamonu/Araç) yazın 2-3 hafta durardık. Yağmur yağdıktan sonra sizinde dediğiniz gibi hemen bu sülükler çıkar, ilçeden toplamaya gelirlerdi çingeneler. Hemen kapıları falan sıkı kitlerdik bir şeyler istemesinler diye. Ne günlerdi be :)
Salyangoz sizin Hamsili toprağa görmeniz gibi Midilliler toprağa gübre niyetine kullanırmış.
Onun dışında aklıma gelmiyor.
Gokle..Hmm hiç duymamıştım bu adı..Ben ce sakız çiğnemeyin diye uydurulmuş olabilir..Eskilerin ilginç yasakları vardı canım..Mesela ''gece tırnak kesmeyin evinizden ölü çıkar'' denirdi..Sonra o dönemlerin şartlarını ve elektirik kesintillerini düşününce anlıyor insan karanlıkta kesmememiz için bunun dendiğini :)Bloglara gelince hepimizde durum aynı.Sıcaklar beni benden alıyor..Yayınlarımın arası uzadı , arkadaş ziyaretlerim azaldı çünkü genelde telden bakıyorum..Telden yorum yazmak sorun oluyor..Bilgisayar başına da sık geçemiyorum..Napalım artık havalar serinleyince eski tempoyu yakalarız..Sevgiyle kal
Yok yok daha da sakız zaten de çiğnemiyordum bundan gayri sakız gördüğümde direk salyangoz gelecek gözümün önüne ıyyy:))Canım benim de büyüklerim salyangozun bozanın içine konduğunu söylemişlerdi inanmıştım o zmanlar çocuk aklımla büyüdükçe uydurduklarını anlıyor insan.Her yağmur sonrası sanırım serinlemeye çıkıyor bu saloyangozlar:))Çok öptüm sevgilerimle.
Yorum Gönder