İçli Köfte





Herkese merhabalar..
Ramazan ayı tüm güzellikleri ve bereketiyle devam ediyor..Ramazanın olmazsa olmazı misafirlerimiz de eksik olmuyor çok şükür..Elimden geldiğince en güzel şekilde ağırlamaya çalışıyorum dost ve arkadaşlarımızı..Çok güzel sohbetler muhabbetler ediyoruz beraberce..

Akşam gelen misafirlerim için yaptığım içli köfteyi paylaşacağım bugün sizlerle..İlk defa annemle birlikte yaptığım içli köfteyi bu kez kendi başıma ilk defa yaptım..

Sonuç mu ? Tam not aldı diyebilirim :)

Gelelim nasıl yaptığıma..
Malzemeler;

3 su bardağı kısırlık bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta

İçi için ;

 300 gr. kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
bir tutam maydanoz
Karabiber
Pul biber
Nane
Tuz

Yapılışı;

Bulgur ve irmiği bir kaba alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip üzerini kapatarak demlenmeye bırakıyoruz.(.Demlenme aşaması soğuyana kadar )

Bulgurumuz demlenirken , bir tavda  iki adet soğanımızı incecik doğrayarak bir miktar sıvı yağ ve bir miktar tereyağıyla birlikte kavurmaya başlıyoruz..Üzerine aynı şekilde incecik domatesleri doğrayıp ekliyoruz..Soğan ve domates sotelenince içerisine kıymayı ve baharatları ekliyoruz...
Kıymayı güzelce  kavuruyoruz çiğ kalmaması için..Kavrulunca maydanozumuzu da incecik doğrayıp karışıma ekliyoruz..( maydanoz tercihinize kalmış koymayadabilirsiniz)

Ben salça kullanmadım isterseniz bir kaşık salçada ekleyebilirsiniz karışıma..Yada domates bile eklemeyip sade soğanla kıymayı kavurabilirsiniz ,Tercih tamamen sizin :)

Kıymamızı kavurduktan sonra soğuyan bulgurumuzu elimizle güzelce hamur yoğurur gibi yoğuruyoruz..

Bu aşamada yumurtayı ekliyoruz içerisine..

Yoğurma işlemini nekadar güzel yaparsanız içli köfte çanaklarını okadar kolay açarsınız..İrmik ve bulgur birbirleriyle özleşene kadar yoğurmaya devam ediyoruz..

Yoğururken elimizi suyla ıslatarak yoğurursak daha kolay özleşecektir..

Yoğurma aşamasından sonra  kıymamızda soğuduysa köftelerin açılıp doldurulma aşamasaına geçiyoruz..

Bir tabağa su koyup Elimize ceviden biraz büyük parça alıp önce daire şekli veriyoruz..Ardından açma işlemini yapacağımız işaret parmağımızı  ve hamuru tutan elimizi ıslatıyoruz..Hamurun içerisine işaret parmağımızı daldırıp  diğer elimizle hamuru parmağımıza yayıyoruz..,

Parmağımızı çıkarıp tekrar ıslatarak bu kez hamuru inceltmeye ve içini genişletmeye başlıyoruz , nazik hareketlerle ...

Bu aşamada parmağımızı sürekli ıslatarak hamuru mümkün olduğunca inceltiyoruz..

Resimdeki gibi içini oyduktan sonra kıymayla doldurup tekrar elimizi ıslatarak açık kısmı yavaş hareketlerle kapatıyoruz..İlk defa yapıyorsanız birkaç deneme başarısız olabilir , pes etmeyin :) sonrasında yavaş yavaş eliniz alışacaktır...

İçli köftelerimizi kapattıktan sonra aynı makarna haşlar gibi su kaynatıyoruz tencerede ..İçerisine tuz atıyoruz hamura atmadığımız için ona göre tuzunu ayarlıyoruz..Kaynayan suyun içerisine köftelerimizi tek tek atıyoruz..
Kevgirle birlikte hafif hareketlerle köfteleri ileri geri yapıyoruz..

Köftelerin piştiğini suyun üzerine çıkmalarından anlıyoruz..Suyun üzerine çıkan köfte pişmiş demektir..Kevgirle suyunu süzüp kenara alıyoruz..

Bu aşamada isterseniz bu şekilde üzerine salçalı , tereyağlı sos yapıp dökerek yiyebilirsiniz..

İsterseniz de benim yaptığım gibi  sıvı yağı kızdırdıktan sonra köftereleri içerisine atıp kızardıktan sonrada yiyebilirsiniz.. Bu aşama tamamen damak zevkinize kalmış..

Her ne ne şekilde olursa olsun sıcak tüketmeye gayret edin , Soğuyunca asıl lezzeti gidiyor bana göre :)

Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet şeker olsun :)
Şimdiden hayırlı iftarlar..













8 yorum:

ellerinize sağlık, aşamaları tek tek resimleyip paylaşmak ayrı bir emek... emeğinize sağlık

bengibi benimgibi , teşekkür ederim :) gerçekten aşamalarını çekmek zor oluyor , emek istiyor..Mesela yoğunluktan haşlama aşamasını çekmeyi unutmuşum :) Ben internetten tarif ararken aşamalı rsimlerin olmasına dikkat ediyorum , çünkü ilk defa yapacaksam çok faydalı oluyor aşamalarını görmek..Umarım benim gibi düşünenlere faydalı olur :)

Teşekkür ederim yorumunuz için :)

une jolie version qui me semble parfaite et délicieuse bravo
bonne soirée

Vişnap , canım teşekkür ederim keşke yakın olsaydık beraber yeseydik herbirinizle:)
Sevgiler gönderiyorum :)

FIMER, je vous remercie pour ses pensées

Meliha Çalışkan , teşekkür ederim canım :)

çok severim çok güzel bir anlatım olmuş ilk fırsatta deneyeceğim:)

kocam bana topaç der , canım yapıp beğenirsin inşallah :) Bu arada kullandığın isme bayıldımm :)) Sevgilerimle..

Yorum Gönder