Mısır Çorbası ( Karadeniz Yemeği )




Karadeniz mutfağı farklı lezzetlerle dolu bir mutfak..Mesela Laz böreği denir önünüze börek şeklinde tatlı gelir :)Kara lahana çorbası , yemeği ve dolması hepsi aynı maddeden yapılır ama farklı tadlarla ortaya çıkan yemekler..
Balıktan hiç bahsetmeyeyim haftada 2 sefer sofrada olmazsa kıtlık var denir :D
Kısacası kendisi , insanları kadar neşeli ve lezzetli yemekleri vardır memleketimin..

Bugun paylaştığım çorbayı bende uzun zamandır yemediğimi fark ettim üzülerek..Değerli blogger abim festigan blog sahibi mısır yarmasından mercimek çorbası yapıp bizimde iştahımızı açınca bende yapıp paylaşayım dedim..

Bu yemek eskilerden bizim oralarda (Trabzon ) çok mısır ve barbunya fasülye yetiştiği için sıkça tüketilen yemekmiş..Zaten lahana ve mısırdan başka neleri varmışki yemek için..Mısır öğütülür değirmende mısır unu olup ekmek yapılır işte bundan ibaret menüleri.. İçerisinde su ve tuzdan başka birşeyin olmamasıda nekadar sağlıklı olduğunu gösteriyor..Mısırın kendi yağı olduğu için o yetiyor..

Yukarıda yazdıklarımı , birileri mahrumiyet bölgesinde yaşıyoruz bahanesiyle eletirik su parası vermeden herşeyi devletten bekliyorya onlar için yazıyorum..Oradaki insanlarda hepsini yaşamış ama hepsi bir şekilde ekmeğinin peşine gidip kimisi okuyarak kimisi para kazanarak memleketine katkıda bulunmuş ve bu hale gelmiş..Herşeyide devletten beklememek lazım değilmi ?
Rahmetli Anneannem seferberliği görmüş kadındı anlattıklarını buraya yazsam üç gün ağlarsınız ..Okadar zor şartlarda yaşamışlarki ne etsekte haklarını ödeyemeyiz !

Gelelim çorbamıza..

2 Su bardağı yarma mısırı akşamdan suya koydum daha çabuk pişsin diye..Düdüklümün lastiği deforme olmuş :) Eğer düdüklünüz varsa onda suya koymadanda yapabilirsiniz..
Eğer soba gibi birşey kullanıyorsanız onun üzerindede çok güzel pişer..

Sabah kalkıp suyunu döktüm ve temiz suyla birlikte , mısırın üzerini 3 parmak kadar geçecek kadar su koyarak kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz..Bu sırada barbunya fasülyeleri ayrı tencerede kaynatmaya başlıyoruz , kara suyunu salınca süzgeçe döküp süzdükten sonra onuda mısırın içerisine ekliyoruz..
Burada püf nokta mısırın suyunu bir anda eklemiyoruz aşamalı ekliyoruz..Yani 3 parmak geçecek kadar ekleyip kısık ateşte suyunu çekmesini bekliyoruz çekince tekrar aynı yere kadar su koyup tekrar kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz..Bu şekilde 3 kez su koyuyoruz..Hep kısık ateşte yavaş yavaş kaynatıyoruz..
Pişip pişmediğini tadına bakarak anlayabilirsiniz..

Pişince biraz sulu bırakıyoruz çünkü durdukça suyunu çekip özleşecektir..Piştikten sonra 2 saat felan dinlenmeye bırakırsanız tam tadını alacaktır..
Sonrasında yoğurt eşliğinde tüketiyoruz..İster yoğurdu tamamen karıştırarak isterseniz resimdeki gibi kasenin kenarına yoğurt koyarak yiyebilirsiniz..
Bu çorba yazları soğuk olarak tüketilebilir..Dolapta saklayıp istediğinizde çıkarıp yoğurtla yerseniz çok ferahlatıcı oluyor..Ben soğuk severim mesela :)
İstersenizde ılık tüketiyoruz.. İsteyen ayranlada tüketebilir..Eskiden annemler kendi yaptıkları yayık ayranıyla yerlermiş :)

Çok sıcak tüketilirse içerisindeki yoğurt ekşiyebilir..

Son not : Ben barbunyayı daha önceden haşlayıp dondurucuya atmıştım ondan kullandım..Sizde o şekilde kullanırsanız pişmeye yakın barbunyayı içerisine atın..Birde yerken üzerine isteğinize göre pul biber , kara biber atabilirsiniz.. Yada tereyağında pul biberi yakıp üzerine dökebilirsiniz tamamen sizin zevkinize kalmış..Ama bu şekli tamamen orjinal şeklidir bilesiniz :)

İşte size sağlıklı, besleyici, ferahlatıcı aynı zamanda kilo aldırmayan bir çorba :)
Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet şeker olsun :)

5 yorum:

Aaaaaa evet, favori çorbalarımızdan biri. Çookk severim :)

LeylaK . karadenizlisin sanırım :) Sevgiler ...

Merhaba bende karadenizliyim bu çorbayı bizde yapıyoruz fakat içine içyağı ve arpa da ekliyoruz :)

Anonymous , ben Trabzonluyum bizim orada bu şekilde yapıyorlar..Siz nerelisiniz bilmiyorum ama ilçeler arası bile farklılıklar olabilir bizim oralarda biliyorsunuz :)

biz gümüshaneliler bu corbayi cok severiz, ama ayranla yeriz. Soguk olarak yaz günleri cok ferahlatici ve ayni anda cok doyurucu bir corba. yapanin ellerine saglik

Yorum Gönder