İlk Kez Aşure Pişirdim :)





Trabzonda çokta yaygın değildir aşure kültürü..Dışarıdan sonradan gelen kişiler genelde yapar yada etrafada alıştırır..Evlenmeden önce İstanbuldan taşınan bir komşumuz yapardı her sene bizde afiyetle yerdik..Yapılamayacak birşeymi diyeceksiniz..Değil tabiki ama işte alışkanlıkları değiştirmek zor oluyor..
Evlendikten sonra kayınvalidemin her yıl pişirdiği aşureden olsa gerek bende alıştım bu kültüre..
Herkesin yaptığı aşureyi yemem ama kayınvalidemin pişirme tarzı tam benim istediğim gibi ve damak tadıma uygun...
Bana göre aşurenin buğday , nohut , fasülyesi kadar  kuruyemiş türleride orantılı olmalı..Bazıları sanki buğday çorbası pişiriyormuş gibi yapıyor bende onu yiyemiyorum :)
Tabiki saygı duyuyorum...
Belki alım gücü yok , belki  o büyüklerinden öyle görmüş o kıvama alışmış bilemeyiz tabiki..
Ama aşure yerken benim ağzıma kıtır kıtır fındık , fıstık , badem gelecek :)
 Bu sene anne babamında burada olması vesilesiyle kendimde aşure pişireyim dedim..
Kayınvalidem yaparken gördüğüm için çokta zorlanmadım açıkçası..Yinede telefonla rayıp tiyolar aldım tabiki :)
Bukadar lezzetini tutturabileceğimi düşünmemiştim ama kayınvalidemin aşuresini aratmadı :)
Eşime ilk aşure pişireceğim dediğimde "istediğin kadar güzel pişir yinede annemin yaptığı gibi yapamazsın " dedi :) Bunu bana söyleyerek hayatının hatasını yaptı :)
Benim ne derece inatçı olup kafama koyduğumu yapacağımı bildiği halde :D Sonuç itibariyle söylediği lafı aşureyle birlikte geriye yutmak zorunda kaldı :D
Şaka bir yana eşime hak veriyorum anne eli konusunda..Benimde annemin elinden yediğim bazı şeylerin en mükemmelide yapılsa yinede annemin yaptığı gibi olmaz !
Aşureyi yaparken ölçü alışkanlığım olmadığı için ölçü kullanmadım o yüzden sadece içerisine neler karıştırdığımı yazmam yeterli sanırım :)
Öncelikle buğdayı akşamdan biraz pişirip kapağı kapalı vaziyette bıraktım..Daha önceden haşlayıp dondurucuya attığım nohutlar işimi kolaylaştırdı onları kullandım..Yine ıslatıp dondurucuya attığım fasülyeyide çıkarıp  haşlayıp sabaha hazır ettim ..Kabuklu fıstıkları ayıkladım onlarıda sabaha hazır ettim...

Pazar kahvaltımızdan sonra maaile  yani anne , babam , eşim hep beraber aşure hazırlığına giriştik..Birimiz kavrulmuş fındıkları ayıkladı diğerimiz narları , birimiz kuru incir ,  kayısıları doğradı birimiz portakal rendeledi..Haşlanmış soyulmuş  badem aldığım için onları sadece ikiye böldük...Derken el birliğiyle bütün malzemeleri hazır ettik...Keyifle , muhabbetle !
Aşurenin içerisine  malzemesi kadar okuduğumuz dualarımızı karıştırdık..Yiyenlere şifa olsun diye...
Kısacası biraz uğraşın ardından bu sonuç çıktı ortaya..Lezzetide kıvamıda tam istediğim gibi oldu...Evde yakalayabildiğim komşularımada dağıttım sıcak sıcak :)

Aşurenin içerisine sırayala...
Buğday , nohut , fasülye ,kuru incir , kuru kayısı , kuru üzüm , susam , çörek otu , karanfil , portakal kabuğu rendesi , kabuklu fıstık içi , kavrulmuş fındık , badem  karıştırdım ben...Sonradan şunlarıda alsaydım dediğim şeyler oldu ama bukadarı gayet yeterli geldi bana göre..

Pişirmek isteyen herkesede şimdiden kolay gelsin..
Böylelikle ilk aşure denememi yapmış oldum..

Yiyenlere afiyet olsun , yedirenlerin kesesine bereket olsun ,hayır ve sadaka olsun ,Yiyen herkese şifa olur inş..    Aminn..











<

9 yorum:

tamda bu öğlen arkadaşlarla yemekte aşureden bahsetmişken..bu post çıktı karşıma..ellerinize sağlık ..olsada yesek:)

Amin inşaAllah. Rabbim kabul etsin canım. Hicri yılbaşın hayırlı olsun. Keşke komşum olsaydın diye düşündüm bir an. Bu arada bloğumada beklerim canım gözüm yollarda kaldı :)

Sevgilerimi yolluyorum :)

Gülhan Miray keşke öyle bir imkan olsada herkese ikram etme şansım olsa çok mutlu olurdum :)

Şuâ Allah razı olsun canım hepimizin hicri yılbaşı mübarek olsun..
Keşke dediğin gibi komşu olsaydık :)
Bendende sevgiler :)

Allah kabul etsin, elinize sağlık:)

Elif'in Terazisi Çok teşekkür ederim güzel dileğin için :)

Ayy benimde kayinvalidem çok guzel yapar Aysegulcum, hatta tarifini verirken bende bahsettim :))) ama yedik yedik doyamadik valla bu sebeple bende hayatimin ilk asuresini deneyecegim bir iki gun sonra :) Valla gerçektende damak tadimiz uyuyor birbirine bende bol cevizli findikli bademli çitir çitir severim asureyi :) Allah olmayanlarada versin tabi. Elelrine saglik canim seninde.

Fransali Gelin Büyüklerin el lezzeti bir başka oluyor ondandır yiyip doyamayışımız :)
Bencede damak tadımız uyuyor yaptığın yiyeceklerden fark ettim :)
Ben bu sene kayınvalidemden önce yaptım aşureyi acıcık bozulsada fark etmez onuda yeriz :))
Offf böyle bol kuruyemiş ağza gelince tadına doyum olmuyor gerçekten..Dün tv'nin birinde gördüm nışasta koydular aşureye.Ben o aşureyi yemem işte doğallığı gitti onun..

Allah herkese bol bol rızıklar nasip eylesin..
Teşekkür ederim canım :)

Bende guzelini severim hani;) sivik ya da Kati olmiycak baklagili cok olmiycak inciri findigi fistigi yerinde olacak;) herkes baska yapar kimisi tuzlu kimisi sutlu degisik valla;) ellerine saglik canim

Yorum Gönder