Yabancı Gelinler


Gurbetlik zordur vesselam..İster yurt dışına git istersen şehir dışına..Değilmiki istediğin an sevdiklerinle olma şansın yok işte gurbetlik orada başlar..Bunun Türk'ü ,kürd'ü,Arab'ı yoktur..Eğer insansan bu duyguları yaşıyorsun demektir..

Hep kendi gurbetçilerimizden bahsederiz'ya bugün ben madalyonun diğer yüzünden birşeyler yazmak istiyorum..Bizim dışarıda olan gurbetçilerimiz çok şeyler yaşamışlar zaman zaman yaşıyorlarda hala..Bu durum dışarıdan bizim Ülkemize gelen kişiler içinde geçerli..Birebir aynı olmasada yaşadıkları farklıda olsa onlarda gurbeti dibine kadar yaşıyorlar zaman zaman..

Diğer İlleri bilemem ama Antalya özellikle Rus _Ukrayna vatandaşlarının tercih yeri..Tabii Alman vatandaşlarıda unutmamak lazım ..Ukrayna yada Rusyadan çeşitli nedenlerle gelip burada Türkler'le evlenen çok kişi var..Bunlardan birkaç klişiyle tanıştım sohbet etme imkanımız oldu..Hatta eşimin iş yerinden birinin eşide bunlardan birisi ailece birkaç kez gidip geldik..

Anlattıkları aslında üzücü şeyler..

Atıyorum normal bir kuaför bir kaşı 10 tl.alıyorsa onlardan iki kat fazlasını alıyorlar..Gerisini siz düşünün artık..Eşi Türk hatta çocuğu bile var bizden farkı yok hak hukuk konusunda ama fark etmez gurbete gelmiş birkere..

Eşi olmadan belirli saatlerde dışarı çıkması yada herhangi biryerde olması heran sözlü yada görsel tacize uğraması olasılığı doğurabiliyor..Giyimleri yada görünüşleri belirli kesim tarafından farklı algılanıyor..Kişi nasıl bakarsa öyle görürmüş ya ne diyelim aciz insanlar işte..

Kültürleri farklı olduğu için çok çevreleri olamıyor..Dolayısıyla hep yalnızlık çekiyorlar..

Çarşı pazarda hep turist muamelesi görüyorlar ..Bilirsiniz turistlik yerlerde etiketin 2 yüzü vardır birine 10tl. diğerine 10£ yada $ yazar..İşte bu kişilere hep ikinci yüzü gösterilir etiketin..

Dışarıda kendini bilmez insanlar yüzünden eşleriyle hep kıskançlık krizi yaşanır..Böyle oluncada evden çok çıkmamaya çalışıyorlar..Kendilerini eşine yada çocuklarına adıyorlar..

Sohbet ederken ben erkeğin evdeki üstünlüğünü burada öğrendim demişti..Mesela bizde abinin kız kardeşe karışma hakkı yoktur..Baba ne derse o olur diye birşey yoktur demişti..Ama kendine göre bizim kültürümüzü daha çok beğendiğini eşinin ona karşı olan koruma içgüdüsünün çok güzel birşey olduğunu söylemişti..Keşke bizim erkeklerimizde eşini ailesini böyle korusa !



Sonuç olarak onlar içinde hayat zor..Dışarda kendilerine (!) gözüyle bakılması onlar için nekadar zor..Malesef ülkemzide bu önyargı mevcut..

Daha neler ,nelerr...

Baştada dediğim gibi gurbetlik zor iş...Bunun ırk ayrımıda yok !

Aşağıdaki Volkan Konak parçası gurbette olanlara gelsin....



0 yorum:

Yorum Gönder