Asma Yaprak Salamurası _ Kurulumu




Herkese merhabalar..Bol güneşli vede rüzgarlı bir Antalya sabahından yazıyorum :) Sıcak ama çok sıcak sezonu açılmadan bu güzel havalarda serin serin uyumanın keyfini yaşıyorum..
Camı açarak uyuyoruz diye yazmayayım hırkıslar duymasın :D Şaka bir yana büyük şehirlerin en büyük korkusu malesef cam açmak ! Gün geçmiyorki bir hırsızlık olayı duymayalım , hal böyle olunca korkmamak akılsızlık olur..

Resimde gördüğünüz yapraklar Manisa Alaşehirden geldi..Eşimin uzun zamandır tanıştığı bir arkadaşı , daha doğrusu abisi yaşıyor orada..Daha önceden kuru üzüm ve bu tür şeyler göndermişti sağolsun..Bildiğim kadarıyla üzüm bağları var ve geçimini bu sayede karşılıyor..

Evlendiğimden buyana eşimin anneannesi yapardı bizim salamuramızı :) Çok güzel anlaştık anneanneyle birbirimize karşılıklı sevgimiz büyük. Bu kış düşüp ayağını kalçasını filan kırdı şimdi iyi çok şükür..Bizde ona zahmet vermeyelim kendimiz yapalım bu sene dedik..Aslına bakarsanız ben karalahandan yanayım ve dondurucumda hep durur yedekte ama eşim asma yaprağına alışkın ..Bende seviyorum o yüzden daha çok yaprak tüketiyoruz..

Nasıl yaptığıma gelince..

Yaprakları gönderen abimiz taze gönderirsem yolda bozulur o yüzden ön aşamasını yapıp göndereyim dedi..Geldiklerinde 5 litrelik şaşallardaydı..Şaşalı bıçakla kesip içerisndeki yaprakları açıp ağzı geniş bir turşu bidonuna düz şekilde yerleştirdim..Aralarına kaya tuzu ekledim..Ve en sonunda üzerine birkaç adet limon tuzu ve su ekledim..Resimde gördüğünüz Aparatın biraz daha genişini taş yada mermer niyetine kullandım ,taşmasın diye..

Ön hazırlığın nasıl yapıldığına gelirsek..

1. Şekil ; Yaprakların saplarından 2cm. bırakarak aynı yöne bakacak şekilde 5-6 adet şeklinde üst üste dizerek guruplara ayıralım..Yıkadığımız gurubu plastik leğenin içerisine düz yerleştirip üzerine kaya tuzu atalım..Her demeti yerleştirdiğimizde aynı işlemi tekrarlayalım ve bu şekilde bir gece bekletelim..Sabah suyunu salan yaprakları ağzı geniş bir kaba düz şekilde dizelim ve aralarına kaya tuzu atalım..En sonunda suyunu ekleyip üzerine taşmaması için ağır temiz bir taş veya mermer parçası koyabiliriz..

2. Şekil ; Aynen dizdiğimiz yaprakları hiç bozmadan bir leğene yerleştirip üzerine kaynamış su ekleyip bir gece beklettikten sonra aynı şekilde geniş bir kaba aralarına kaya tuzu atarak diziyoruz..Ve suyunu ekleyip kapatıyoruz..

Notlar ;

Kurduğumuz yaprakları güneş görmeyen biryerde saklayın..

Beş kilo yaprağa 1 kg. kaya tuzu kullanmak gerekiyor..Hatta sıcak bölgelerde dahada fazla eklemek gerekiyor daha uzun süre çürümeden kalsın diye..

Salamuranın suyu herzaman yapraklardan yukarıda olsunki yapraklar bozulmasın..

Tüketeceğiniz zaman ister akşamdan suya koyun , istersenizde sıcak suda birkaç dakika kaynatıp o şekilde sıcak suda bir süre bırakarak tuzlu suyunun çıkmasını sağlayabilirsiniz..

Geniş ağızlı kaba yerleştirmenin amacı kullanacağımız kadar alabilmemiz..Kola şişesi yada şaşalda olunca açılınca bozulacağı için hepsini kullanmak zorunda kalırsınız..

Ve sonunda misafirlerinizle , sevdiklerinizle afiyetle yiyin inşallah :)















2 yorum:

Merhabalar canım,
Ellerine sağlık inşallah kışın güzel yemeklerde kullanman dileğiyle. Bloğunu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da beklerim. Sevgilerimle,

selda nın mutfak defteri ,Amin inşallah canım :) Hoşgeldin bloguma ..Bendende sevgiler..

Yorum Gönder