Pişmemiş Patatesle Yoğrulmuş Poğaça




Herkese merhabalar arkadaşlar ..Umarım herkesler iyidir :) Biliyorum birçok kişi bahar temizliği yapmakla meşgul ve bloguyla ilgilenemiyor..Evleriniz misler gibi temizlik kokuyordur şimdi :) Ailenizle , sevdiklerinizle güle güle kirletin inşallah :)

Uzun zamandır hamur işine ara vermiştik ..Yaz yaklaştığı için ağır yiyeceklere ara verdik..
Bugün bir akrabamın taa Trabzonlardan gelmesi nedeniyle bu poğaçayı pişirdim...Söylemesi ayıp ben doğduğumda beni ilk yıkayan kişi :) Bir nevi manevi annem.. Tabii başka başka şeylerde yaptım ama bunu paylaşmak istedim..

Uzun zamandır kafamda poğaçayı bu şekilde yapıp denemek vardı..Acaba nasıl olur diye kafamda kuruyordum..Ya batarım ya çıkarım dedim ve kolları sıvadım :)

Gelelim nasıl yaptığıma ..

Malzemeler ;
3 adet orta boy rendelenmiş patates
1 paket yaş maya
yarım demet dereotu
1 su bardağı sızma zeytin yağı
4 yumurta 2'si üzeri için
2 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı süt
Un

Yapılışı;
Öncelikle mayayı dondurucudan çıkarıp yumuşamasını bekliyoruz..Yumuşayınca hamuru yapacağımız kabın içerisine alıp üzerine birbuçuk tatlı kaşığı şeker ve sütü ılıktan biraz daha sıcak olarak ekliyoruz (resimdeki gibi )kabarmaya bırakıyoruz..Ben bu işlemi fırını 100 derecede 2 dakika ısıtıp içerisine koyarak yaptım..

Resimdeki gibi mayalanınca Patatesleri rendeleyip yıkadıktan sonra güzelce suyunu sıkıp mayanın içerisine atıyoruz..Dere otunu ,yumurta , tuz ,zeytin yağı , ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz...

Bu işlemden sonra unu eklemeye başlıyoruz..Una ölçü vermiyorum çünkü patates suyunu hafif saldığı için ele az yapışacak kıvama gelene akdar ekleme yapıyoruz ve güzelce yoğuruyoruz..

Yoğurduğumuz kabı sitreç filmle sarıp yine 100 derecede 3 dakika ısıtılmış fırına koyup kapağını kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz..

Yaklaşık 15_ 20 dakika sonra hamurumuz pişmeye hazır..

Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye istediğimiz şekli verip 2 yumurta sarısının içerisine bir kaşık sıvı yağ , çörek otu ve susam ekleyerek karıştırıp poğaçalarımızın üzerine sürüp pişiriyoruz..Bu şekilde çörek otu ve susam poğaçanın üzerine daha iyi yapışıyor..

Hamurda patates ve dereotu olduğu için içerisine birşey koymadım..
Poğaçalar pişer pişmez üzerine soğuyana kadar ıslak bez örtüyoruz ..Bu şekilde poğaçalar yumuşacık kalıyor..

Tadı inanın harika oldu..Sonrasında keşke daha çok patates ekleseydim dedim..Birdahakine öyle yapacağım :)

Yaptıktan sonra internetten bakayım bu şekilde başka yapan varmı dedim..Biraz araştırdım haşlanmış patatesle yoğuran var ama çiğ olarak bu şekilde yapana rastlayamadım..

Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum :) Şimdiden afiyet olsun herkese..

Son not ;Hamur mayalanınca üzerindeki patatesler hafif kararıyor ama içerisinde olanlar kararmıyor..Resimdede bunu görebilirsiniz..














16 yorum:

abla böyle paylaşım yapınca içim gidiyo yaaw . yapanda olmuyo :(

Yalçın annene bu tarifi göster..Annemmm diyede güzel bir sarıl bak nasıl yapıyor :) Benim kızım istediğini öyle yaptırıyor :)

:)) yapmaz ki yaw hem kızın daha küçük bebe yaw ben kazık kadar adam oldum. öyle sarılma öpme şeylerini sevmem ki bilirler :).

vaayy sahane fikir, ne de guzel gorunuyor canimm ellerine saglik, misafirinde hos gelmis sefalar getirmis :)

Harika tam benlik ne de güzel resimlemişsiniz mayanın kokusunu aldım sanki bu günlerde dere otlu poğaça istiyordu canım zaten birini uzanıp almak istedim avcumu yalayayım bari:))ellerineze sağlık sevgiler...

Fransali Gelin , Teşekkür ederim canım misafirim adınada :)

hatice avcı , teşekkür ederim ..Dereotlu postaları bende seviyorum..Müsait olduğunda bu tarifi denersin eminim çok beğeneceksin :)

Ayşegülüm ben de çok severim patatesli olan her bir şeyi canımmm ellerine sağlık olsun sevgilerimle

blok arkadaşım bu ismi''Beşparasız Blok'' nerden buldun ?çok hoşgeldi yaptıklarında çok lezzetli.ellerine sağlık cebin hayırlısıyla parayla dolsun blogunda buna sebeb olsun :)
misafirinim artık.

Vişnap Macide , Canım patates sevilmezmi mutfağımızın ana malzemesi :) Sevgiler benden sana :)

Rümeysa , öncelikle bloguma hoşgeldin..Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim..Blogumun adının parayla uzaktan yakından alaksı yoktur :) Eşim açmış bu blogu zamanında deneme yapmak için :) evlenince ben el koyup bu duruma getirdim işte..Kendisi bile şuanda neden o ismi koyduğunu hatırlamıyor :)

Her zaman beklerim canım..

eline sağlık canım nefis olmuş aldım mmmmmmm:)))
İyi geceler tatlı rüyalar:)

bir kase lezzet , canım hepsini al istersen afiyet şeker olsun :)

Gözün aydın diyelim. Tarif ilginç duruyor. Eline sağlık.:)

Yorum Gönder