Çocuğa Beddua !



Geçtiğimiz günlerde kızımı parka oynamaya götürdüm..Yan salıncakta sallanan çocuğun Annesi çocuğuna A.B.V. diye bağırdı kızarak..Okadar çok üzüldüm ki o çocuğa ..Bu yazıyı yazmak o anda geldi aklıma..

Bana göre şans bakımından dünyaya gelen çocuklar üç'e ayrılıyor..

Birinci kısım:   Anne babası gerçek anlamda birbirini seven , sayan ,dünyaya getirdikleri çocuklarına kendilerini adayan ,onları en iyi şekilde yetiştirmek için ellerinden geleni yapan ve bütün sevgilerini çocuklarına veren ailelerin çocukları ..
Bu kısımdaki çocuklara şanslı çocuk diyoruz..

İkinci kısım: Anne Babası gerçek anlamda birbirini sevmesede , taraflardan birisi sırf dünyaya gelsin diye çocuk yapsada , diğer tarafın hayatındaki en güzel ve değrli şey haline gelir dünyaya gelen çocuk..Bütün sevgisini , ilgisini ona veriri..Nekadar çabalayıp hem Anne hem Baba olmaya çalışsada çocuğun bir yanı hep boşlukta kalır..
Bu kısımdaki çocuklara yarı şanslı çocuk diyoruz..


Üçüncü kısım  : Anne babası birbirini gerçek anlamda sevmedikleri halde , gerek mahalle baskısı ,gerekse büyüklerin baskılarıyla dünyaya gelen ,  yada sırf çocuk yapmak için cocuk dünyaya getiren ailelerin çocukları..Bu kategorideki çocuklar şanssız saydığımız çocuklar..

Yazmak istediğim konu tamda son kısımdaki ailelerle alakalı..

 Dedimya çocuk dünyaya getirmek için çocuk yapan aileler..Çocuklarına nasıl davranacağını bilmeden ,sevgiden mahrum bıraktıkları çocuklar nekadar şanslı sayılabilirki ?
Heleki birde çocuğa beddua eden bir Anne Baba düşünürsek şansın "ş" si kalmıyor..

Bir tanıdığım sürekli çocuklarına başta yazdığım şekilde beddua ederek bağırırdı..Bir ,iki ,üç derken dayanamadım ablacım neden çocuğuna beddua ediyorsun dedim..Önce durakladı benden beklemiyordu sanırım..Utandı sonra..
Dedim ablacım farzedelim bedduan tuttu ve çocuğun oyun oynarken yüksek biryerden kazayla düştü ve en basit ihtimalle kolu ,bacağı kırıldı mutlu olacakmısın o zaman ?
Biraz durdu , olurmu çok üzülürüm dedi..
O zaman neden beddu aediyorsun ? Anne duası ve bedduasının nekadar önemli olduğunu bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım..
Bana dediki ben içimden gelerek beddua etmiyorum ,ağız  alışkanlığı olduğu için öyle söylüyorum..
Bu dahada fecii bir durum ozaman dedim içimden..Düşünsenize birisi için Allah seni ıslah etsin demek bile güzel görülmüyor..İllada söyleyeceksen Allah seni iyi yönde ıslah eylesin demek gerekiyormuş..
Hal böyleyken insan can parçasına nasıl beddua eder...

Böyle Annenin yada Babanın yetiştirdiği çocukların geleceği ne kadar parlak olurki ? ..Helede okulda onu yönlendiren bir öğretmeni olmasa ,yada karşısına çıkan arkadaşları kötüyse o cocuk  uçuruma düşer....

Bir ata sözümüz "ne doğrarsan çanağına ,o gelir kaşığına" der..Evlatlarımıza karşı her davranışımız , sevgimiz ,bağlılığımız ,aynı şekilde onlarında ileride bizlere ve kendi çocuklarına aynı şekilde davranmalarına vesile olacaktır..

Suriyede , filistinde  gözlerinin önünde çocukları feci şekilde ölen , yavrularının acısıyla içleri kavrulan aileleri düşünüp şükretmek varken o acıları yaşamak için beddua etmek hangi mantığa ve vicdana sığar ?
Çocuklarımız bize emanet !  bu dünyanın diğer  tarafıda var sadece bu tarafı düşünmemek lazım..

Bütün çocuklar masum ,savunmasız , güzel kalpli , gülücükleri dünyaya bedel ,,Böyleyken onlara kötü davranmak sadece cehaletin göstergesidir..Cahilin dostuda şeytandır !

Efendilerin efendisi P.Efendimiz ( S.A.V. ) Onca gördüğü eziyete rağmen beddua etmemişken bizim ne haddimize günahsız çocuklarımıza beddua etmek !

14 yorum:

Allah Razı olsun gerçekten tüm fikirlerine katılıyorum. Abv sözü alışkanlık olmuş rastgele söyleniyor.
Sadece çocuklara değil herkese karşı ağzımızdan çıkanlara dikkat etmemiz lazım.. Kabul saate rastlar Allah korusun derim her zaman..
Canı yanan yine biz oluruz..

Emine Kaya Evet canım alışkanlık olmuş malesef..Çocuklara çok üzüldüğüm için çocukları yazdım yoksa beddua bedduadır değilmi ?
En basiti maç izliyorlar futbolculara a.b.v. bağırıyorlar ..Neymiş gol atamamış ..Çok basit meseleden mebale giriyoruz ama farkında değiliz..

Ahh ahhh beddua eden acaba ettiği bedduanın dönüp dolaşıp kendini bulacağını bilmiyormu acaba!!!Evlerden uzak olsun , hiç iyime saymam bedduayı heleki evlada yada anaya babaya:((sevginin olmadığı yerde sevgi kırıntılarına bile rastlayamıyoruz ne yazıkki..Aslında karşımıza gösterdiğimiz sevgi saygı , bizimde görmek istediğimiz sevgi ve saygı..Bu kadar basit işte!!Ama onu bile beceremiyor kimileri..Yazık çok yazık..O sevgisizlikte büyüyen çocuğunda sevgi vermesi ancak bir mucize olur çünkü çocuklar anneyi babayı rol model alırlar..

ZEYNO'NUN MUTFAĞI Yazıyı yazarken neler geçti içimden neler..Ama hepsi hemfikir olduğumuz konular..Hepsini yazamadım ama sizde yazamadıklarımı yazarak hislerime tam tercüman oluyorsunuz..
Teşekkür ederim güzel yorumun ve düşüncelerin için canım..

Çok yerinde bir konuyu yazmışsın. Ben bile buradan sinirlendim. Ya bu bedduayı bazen dizilerde falan duyuyorum emin ol hemen kanal değiştiriyorum. İnsan çocuğuna nasıl kıyar ya? Kimseye beddua edilmez çünkü negatif enerji mutlaka edeni de etkiler.

Ayşegül'üm güzel yüreğine sağlık olsun canım çok güzel bir konuya değinmişsin çok haklısın.Geçen de durakta araba beklerken kadın çocuğunu habire azarlayıp tartaklıyordu.Üzüldüm bu çocuğu daha da agresif yapmış.bunlar çare değil ki minicik çocuğa hele de beddua etmek Allah korusun böylelerinden bak bunu bilmiyordum bu tür insanları Rabbim iyi yönde ıslah etsin .BİLMEZKEN SADECE ISLAH ETSİN DERDİM.canım sevgilerimle.

Merhaba yine ben :)
Benim büyük oğlum bir ara futbol hakemliğine niyetlendi :D
Ve benim yüzümde ki tebessümü sen düşün ;)
"Oğluum! onların bana bol bol fatiha okuyacaklarını bi düşünsene.." dedim ve bu hikayeyi kapattı ve hala açmadı. :) :) :)

Ilhan Ucer , Kızmakta okadar haklısın ki ..Ah o diziler yokmu o diziler , neler yokki onlarda..Ne kadar ahlakımızda aykırı şeyler varsa hepsi bir arada dizilerle sunuluyor..
Madem beddua edeceksin neden dünyaya getiriyorsun değilmi ? Çok haklısın beddua döner dolaşır sahibini bulur..

Yorumunu esirgemediğin için teşekkür ederim..

vişnap canım çocuğa ne verirsen aynısını alıyorsun kendi çocuğumla tecrübe ediyorum..Bazan kızıyorum oda bana kızıyor..Kısacası çocuğa kötülükle hiçbirşey yaptıramazsın dediğin gibi dahada agrasif yapıyor onları..

Amin canım ..teşekkür ederim yorumun için..

Emine Kaya , Hahaa nasıl güldüm , ama okadar haklısınki..Maç izlerken çok fatiha okuyanı gördüm..Tek fatiha olsa iyi bütün sureleri sıralıyorlar :) En basiti A.B.V diye her saniyede bağırıyorlar..Tabii genellemiyorum :)

Şunuda unutmamak lazım kötü söz sahibine aittir..

canım ayşegülüm hayırlı günler.
evlat yetiştirmek anne baba olmak o kadar mühim ve önemliki:))

bir kase lezzet, Okadar haklısınki..Daha önceden olsa bukadar farkında değildim ama şimdi benim üzerimdede büyük bir sorumluluk var..Allah tüm evlatlarımızı hayırlı yetiştirmeyi nasip etsin hepimize..

Offff çocuklara yaplan hiçbir kötü olaya dayanamıyorum ben :( Düşününce bile çok üzülüyorum.

Ahu , aynen canım okadar üzülüyorum ki ,hemen empati kurmaya geçiyorum..Yan komşum oğluna kara köpek diye bağırdı geçen gün ,bir insan evladını öyle aşağılarmı ? Sen saygı duymazsan çocuğuna başkaları asla saygı duymaz değilmi ?

Yorum Gönder