Ruhsal Sorunlar Neden Artıyor ?


Bugün haber sitelerine göz atarken gördüm...Her 5 kişiden birinin ruh sağlığı bozukmuş..Açıkçası son iki yıla kadar bende durumun bukadar ciddi olduğunu bilmiyordum..Ama bu son yıllarda etrafımda birçok kişinin antidepresan kullandığını gördüm...Kayınvalidemin panikatağı var ve bayramda nöbet geçirdi.. İlk defa rastladım ben.. Geçici bir durum fakat nöbet hali , hem geçirene hemde yanındakiler için çok yıpratıcı oluyor...Kişi o anda nöbet geçirmişse 1 saat sonra aynı kişi hiçbirşeyi olmamış gibi hayatına devam edebiliyor...Bende birkeresinde onunla beraber kontrolune gitmiştim..Ben dışarıda beklerken gencecik insanların sırada beklediğini gördüm...Neredeyse çocuk yaştaydılar...O zaman anladımki benim dünyadan haberim yokmuş..Tabiki şükür ettim halime binlerce kere...Gelelim nedenlerine...Para , aile huzursuzlığu , manevi açlık , sevgi yoksunluğu , işsizlik , Bazı hastalıklar vede sınırsızca harcanan para (doyumsuzluk )...benim aklıma gelen seçenekler bunlar...Bu seçenekler bünyeden bünyeye farklı tepkiler gösterebilir...Mesela benim için para! bunalım nedeni olamaz asla...
Seçenekleri biraz açalım isterseniz...

Para ;Kişiye göre değişir...

Aile huzursuzlığu ; Her bünyeyi etkileyebilir...

Manevi açlık; Her bünyeyi etkiler...Tabi doymamışsa...Allah insanlara hem mide hemde ruh açlığı vermiş çünkü..Midemizi bir şekilde doyuruyoruz ya rumumuzu ?

Sevgi yoksunluğu; Buda her bünyeyi etkiler...Özellikle sevgi yerine parayla beslenen çocuklar...İlgisiz bir eş! Dışlayan bir toplum !

İşsizlik ; Özellikle bakmakla yükümlü olduğu bir Ailesi varsa çok etkiler...

Bazı hastalıklar ; Yani kanser vs. gibi tedavisi yorucu ve zor olan hastalıklar...

Sınırsızca harcanan para (doyumsuzluk ) ; Mutluluğun parada olduğunu düşüp , sınırsızca harcayıp aslında harcamanın biryerden sonra doyumsuzluk hastalığına dönüştüğünü bilmeden o hataya düşenler...Para elinden gidincede 2. gün bunalıma girenler...Herşeyin azı karar, çoğu zarar demiş büyüklerimiz...

Aslında son zamanlarda toplumca en çok gözardı ettiğimiz şey maneviyat..Namaz (Gerçek bir namaz) dinin direği, Ruhun gıdasıdır sözünü çoğumuz unuttuk..Belkide bu dini vecibe yerine getirilse bukadar antidepresan kullanmaya gerek kalmazdı ha ne dersiniz ?

Kısaca benim düşüncelerim böyle..Eklemek istediklerinizi lütfen yorumlarınızdan esirgemeyin..


0 yorum:

Yorum Gönder