Pasaport ve Vize Hakkında Bilmediklerimiz










Bu yazıyı okumadan seyahat planı yapmayın. Pasaport ve vize alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini eklemek istedim..


Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Pasaport, yabancı bir ülkeye gidecek olanların kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, İngilizce ve/veya bir başka yabancı dille birlikte hazırlanmış olan ve sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesidir.

Pasaport nasıl hazırlanır?

Pasaport, ikamet ettiğiniz veya nüfusa kayıt olduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğü'ne şahsen başvurularak çıkartılabilir. Yaşınız 18'den küçük ise pasaportunuzu anne-babanızın muvafakatnamesi ile çıkartabilirsiniz.

Yaşınız 18'den büyük ise sizin şahsen başvuruda bulunmanız gerekir. Pasaport hazırlatmanız, Emniyet Müdürlüğü'nün iş yoğunluğuna bağlı olarak 3 gün ile 1 ay (bazen daha uzun) zaman alabilir.

Pasaport için gerekli evraklar:

• Kimlik (hüviyet) kartınız ve 2 adet arkalı önlü fotokopisi
• 5 vesikalık resim (son 6 ay içinde çekilmiş)
• Başvuru masrafı (Şu an itibarıyla başvuru masraflarınız pasaport sürenize bağlı olarak 80 TL ile 140 TL arasında değişmektedir.)

Yukarıdaki belgelere ek olarak meslek durumunuzu ortaya koyan belgeleri de ibraz etmeniz, mesleğinizin pasaportunuza işlenmesine ve bunun da vize almanıza yardımcı olacağını göz önünde bulundurun. Öğrenci iseniz okuldan alacağınız öğrenci belgesini, mezun durumda iseniz diplomanızın aslını ve fotokopisi ibraz etmeyi unutmayın.

Yeşil Pasaport

Anne veya babası 1., 2. veya 3. dereceden devlet memuru olan veya bu derecelerden emekli olanların bakmakla yükümlü oldukları çocukları erkeklerde 18 yaşına kadar bayanlarda çalışmadıkları müddetçe, yeşil pasaport çıkartma hakkına sahiptir. Böyle bir hakkınız varsa, bulunduğunuz ildeki Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesine yeşil pasaport için başvurabilirsiniz.

Yeşil pasaport, ayrıcalıklı pasaport olduğundan vize almanızı kolaylaştırdığı gibi, vize ücretinden de muaf olmanızı sağlar.

Pasaport Süresi

Pasaport 6 ay, 1, 2, 3 veya 5 yıllık olmak üzere hazırlatılabilir. En uygunu 5 yıllık pasaport hazırlatmaktır. 5 yıllık pasport hazırlatmak maddi olarak sizi zorlarsa, o zaman gittiğiniz ülkede kalmayı planladığınız süreden en az 1 yıl daha uzun süreli pasaport çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Vize bir devletin ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesine girebileceğini gösteren bir kayıttır.

Vize nereden alınır?

Vizeler, seyahat edilecek ülkenin Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümü'nden;
• Başkonsolosluğu'ndan
• Konsolosluğu'ndan alınır.

Vize alırken hangi belgeler istenir?

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir, ilgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

Vize başvurularında Dikkat edilecek hususlar nelerdir?

• Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır.

• Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır. (Pasaport başvurusuna ilişkin ayrıntılı bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakınız.)

• Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.

• Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.

• Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.

• Başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.

• Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.

• Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.

• İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür. Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Zira. bazı ülkeler bir ülkeden (örneğin; Türkiye'den) yapılan vize başvurularındaki ret oranını (Örneğin % 3'ün üzerinde) göz önünde bulundurarak, bu ülkeyi göç açısından riskli ülkeler arasında kabul etmekte ve söz konusu ülkeye yönelik vize koşullarını daha sıkı kurallara bağlamakta veya, aksi halde, bu koşulları hafifletmekte ve bir sonraki aşamada
da vize zorunluluğunu kaldırmaktadır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.

• Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar.

ekotrend.

Umarım İşinize yarar.

0 yorum:

Yorum Gönder