Tek kullanımlık Şifre Hakında Bilmemiz Gerekenler









Yılbaşından itibaren zorunlu hale gelecek olan tek kullanımlık şifre, vatandaşın cebini yakacakmış. SMS, şifrematik ve mobil imza ile üretilecek şifreler sebebiyle vatandaşa ek fatura çıkacakmış.Her banka internet üzerinden yapılacak bu tür hizmetlerin ücretlendirilmesinde farklı tarife uygulayacakmış. Bank Asya, işlemlerin ücretsiz yapılacağını duyururken, bazı bankaların işlem başına 10 ile 20 kuruş arası ücret almaya hazırlanıyormuş.Konu hakkında bankanızdan bilgi alabilirsiniz.)
ŞİFREMATİK NASIL KULLANILIYOR?
İnternet bankacılığı başta olmak üzere birçok işlemde kullanılan şifrelerin çalınma, başkalarınca erişilme veya unutulması ihtimaline karşı "şifrematik" olarak tanımlanabilecek cihazlar kullanılıyor. Bankalardan satın alınabilen cihazlar her işlem için 40 saniye geçerli yeni şifre üretiyor.
9 SORUDA TEK KULLANIMLIK ŞİFRE:1-
Tek kullanımlık şifre (TKŞ) nedir?TKŞ, her kullanımda veya belirli bir süre geçtikten sonra geçerliliğini yitiren ve bir sonraki kullanım için yeniden üretilmesi gereken sayı veya harf dizisi.
2- TKŞ örnekleri nelerdir
TKŞ üreten cihazlar (token), TKŞ üreten yüklenebilir programlar, tek kullanımlık SMS şifreleri, elektronik imza tabanlı çözümler ve biyometrik tanıma.
3- Hizmetten ücret alınıyor mu?
Bu hizmetlerin ücretlendirilmesi bankalar arasında farklılık göstermekte olup, konu hakkında her müşteri işlem yaptığı bankasından bilgi alacak.
4- TKŞ nasıl elde edilebilir?
TKŞ'yi bankanızdan temin edebilirsiniz. Bu konuda bankanız tarafından yapılan açıklamaları izlemeniz ve ihtiyaç halinde bankaya başvurmanız başvurulması tavsiye ediliyor. Ayrıca, müşterinin bankadaki cep telefonu bilgilerinin güncel olması gerekiyor.
5- Bir TKŞ cihazı ile her bankada işlem yapabilir miyim?
TKŞ cihazı sadece temin edilen bankada kullanılabiliyor.
6- TKŞ olmadan internet bankacılığını kullanabilir miyim?
TKŞ 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren zorunlu olarak kullanılacak.
7- TKŞ uygulamasını yurtdışında da kullanabilecek miyim?
SMS ile yapılan TKŞ uygulamasında, bulunduğunuz ülkede veya yerde zamanaşımına uğramadan (time out olmadan) SMS alınabiliyor ise işlem yapılabilmekte. SMS hizmeti, bulunulan ülkeye ve kullanılan operatöre göre değişiklik gösterebiliyor.
8- TKŞ uygulamasına geçilmesinin SEBEBİ nedir?
İnternet bankacılığına giriş işlemlerinin standart hale getirilmesi ve bu işlemlerde güvenliğin artırılması.
9- TKŞ üreten cihazın çalınması/kırılması/kaybolması/bozulması halinde ne yapılması gerekiyor?
En kısa sürede banka ile temasa geçilmesi gerekiyor.
Son bir not: Sms şifreler ücretsiz ama şifrematik kullanmak isteyenler için  bazı bankalar (Devlet bankaları) ücretsiz olarak versede  diğer bankalar malesef ücret alacakmış.Bilgilerinize.

0 yorum:

Yorum Gönder