TEZ ÇEVİRİSİ



Belirlenmiş bir konu üzerinde detaylıca yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler sonucu elde edilen bilgileri içeren ve özet, giriş, tartışma, sonuç gibi bölümlerden oluşan bilimsel metinlerin çevirisi tez çevirisi olarak adlandırılır. Tez çevirisi akademik tercümenin bir dalı olmakla birlikte çok fazla talep gören çeviri türlerinin başında yer almaktadır.

TEZ ÇEVİRİSİ NE ZAMAN ve NEDEN GEREKLİ? 



 Tez, genel olarak lisans son sınıf öğrencileri ve yüksek lisans/doktora öğrencilerinin eğitimlerinin sonunda yazdıkları bilimsel metinlerdir. Tez yazarak lisans eğitimlerinden mezun olan öğrenciler aslında tezsiz mezun olan diğer öğrencilere göre daha avantajlıdır çünkü bunu daha önceden deneyimlemiş olmakla birlikte konu hakkında detaylıca araştırma yaptıklarından çok fazla bilgi edinerek mezun olabilmektedirler. Hem nasıl tez yazılacağını öğrenmiş olurlar hem de nasıl araştırma yapabileceklerinin yöntemlerini keşfetmiş olurlar.
Tez yazmak herkes için zorlu bir süreçtir. Tez yazmak çok fazla zaman ayrılmasını gerektirir ve yazılan tez kişinin kendine ait cümleler olup alıntı cümleler içermemelidir. Eğer alıntı yapılacaksa bu da belli kurallar çerçevesinde yapılabilir. Bunun için her üniversitenin kendine ait tez yazım kılavuzu mevcuttur. Hangi üniversitede eğitim alıyorsanız onun tez yazım kılavuzuna göre hareket etmeniz çok büyük önem arz etmektedir. Tez yazarken kendi seçtiğiniz tez konunuzla ilgili detaylı araştırmalar yapmalı daha öncesinde bu konuda yazılmış tez ve makale gibi yayınlara başvurmalısınız. Hem çok fazla bilgi edinmiş olacak hem de özgün bir tez yazma konusunda bir adım daha atmış olacaksınız.
Tez yazma işlemi bittikten sonra tezinizi jüriye sunmalı ve kabul ettirmelisiniz. Jüri, kendi bölümünüzde görev yapmakta olan kıdemli hocalardan oluşmaktadır. Tezinizi güzelce savunmalı ve onları ikna etmelisiniz. Tez yazdıktan sonra kendi tezinizin özellikle abstract denilen özet kısmını İngilizceye uzman bir çevirmen tarafından çevirtmelisiniz. Dilerseniz tezinizin tamamını da İngilizceye çevirtip dijital ortamda yayınlanmaya sunabilirsiniz. Bu da size ve tezinize prestij katacaktır.

ONLİNE TEZ ÇEVİRİSİ HİZMETİ ALMAK MÜMKÜN MÜ? 



Şu sıralar tüm dünyaya yayılmakta olan COVİD salgını sebebiyle hepimiz bütün işlerimizi evden çıkmadan yapabilmenin yolunu arıyoruz. Siz de evinizden dışarı çıkmadan online tercüme hizmeti alarak zamandan tasarruf edebilir ve de kendinizi yormadan sadece birkaç dakika içinde çevirinizi başlatabilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen çeviri bürolarından olan Çevirimvar tercüme bürosu birçok çeviri türünde hizmet verdiği gibi tez çevirisi hizmeti de veriyor. Alanında uzman ve deneyimli tercümanlarımızdan alacağınız hizmet için memnuniyet duyacağınızdan eminiz.
Sağlıklı günler…

0 yorum:

Yorum Gönder