Tereyağı ve Önemi




Herkese merhabar...
Uzun bir Trabzon tatilinden sonra tekrar karşınızdayım.Bol bol oksijen,temiz hava soluyarak geldim.Eşimle birlikte sonbaharın tüm güzeliklerini yaşadık diyebilrim:)
Hala Trabzona gitmemiş olanlar varsa aranızda ,çok şey kaybettiğinizi üzülerek söylemek isterim :).Buradan bizi el bebek gül bebek ağırlayan Değerli geniş Aileme sevgilerimi gönderiyorum.Allah hiç birinizin acısını bize yaşatmasın inşAllah..
Diyerek asıl yazıma geçiyorum hemen :)

Son dönemlerde ve sonunda herkes kabul ve itiraf etti ki vicuttan en kolay atılabilen ve sağlıklı yağ,tereyağı ve hakiki zeytinyağıdır.

Ben evimde sıvı yağ olarak yüzde doksan zeytinyağı kullanıyorum,çokta seviyorum.Katı yağ olarak da sadece orijinal Trabzon tereyağı kullanıyorum.

Tereyağı elde etmek öyle kolay iş değil.Hiç tatil yapmadan ineğinizle ilgilenmek ,en sevdiği otları kesip,kurutup ona yedirmek,günün belirli saatlerinde otlatmak!Bunlar yazıldığı gibi kolay şeyler değil.Büyük bir emek,hiç kurumayan alın teri ve sabır..

Bana göre sürekli ahırda beslenen inekle kendisi otlayıp karnını doyuran ineğin yağının tadı bir değildir.Kendisi otlayan inek ne yiyeceğini Allah tarafından bildigi için kimbilir ne şifalar gizli olan otlarla besleniyordur.Buda haliyle yağına ekstra lezzet ve sağlık katar.

Rahmetli Anneannem eskilerden yazları inekleriyle birlikte yaylaya göç edermiş.Yürüyerek gittikleri için 3 gün sürermiş yolculukları.Onun o yollardaki hikayeleri kaç kitap,kaç hikaye,kaç roman olurdu bilemiyorum.Rahmetli derdiki kızım haziran ayında yapılan tereyagı şifa kaynağıdır.Haziran ayında yayalarda açan binbir çeşit çiçeklerden beslendiği için hayvanar o dönemin yağı çok değerli sayılırdı.

Tabii işin ustaları,bunun kıymetini bilen insanar hala o yağlardan faydalanıyorar.Ama gel görki bizler o yağları nereden bulalım ?Bulsak bile miktarı o kadar azaldı ki!

İnternette rastlıyorum ,kremadan tereyağ yapıp bununla övünenler var.Krema doğal bir madde değil ki yağı lezzetli ve faydalı olsun.Sakın bunlara kanmayın olmaz mı?
Tereyağının hakiki ve doğal olanı sadece süt kaymağı kullanarak yapılanıdır..Bunun haricinde yapılan yağlar katkı maddeli yağlardır.

Hatırlarsınız bir dönem bitkisel yağları bize yedirebilmek için ne şaşalı reklamlar,ne uzman kişiler kullanıldı,kısmen başarılıda olundu.Neyseki artık daha bilinçli tüketiciler olduk ve yedigimize içtiğimize dikkat eder olduk.

Doğal ürünlerimize sahip çıkalım arkadaşlar.Hayvancılıkla uğraşan o kadar az insan kaldı ki,olanlarda sütünü fabrikaya satıp yağ peynir yapma işiyle uğraşmıyor.Oysaki hepimiz doğal olana yönelsek üretimde çoğalır fiyatlarda bukadar yüksek olmaz öye değil mi ?

Kısaca tereyağı benim mutfağımın baş tacı,kızım acıkınca ekmeğine sürüp gönül rahatlığıyla yedirdiğim nadir yiyeceklerden birisi.Allah ömür verdikçe,hakiki tereyağı üreticisi olduğu sürecede bu böyle devam edecek.

Sevgi ve saygılarımı gönderiyorum siz değerli okuyucularıma:)

Not: Bana bu konuda çok mail geliyor nereden tereyağ,mısır unu,peynir alabiliriz diye.elimden geldiğince yardımcı oluyorum.Sizlerde ihtiyaç duyarsanız bana info@besparasiz.net mail adresimden ulaşabilirsiniz ;)

Sağlıklı bir ömür geçirmeniz dieğiye..

3 yorum:

Canım Ayşegülüm ne güzel yazmışsın yüreğine sağlık hoş gelmişsin sefalar miss gibi Karadeniz havası getirmişsin.Darısı başıma inşaAllah bugünlerde yine gidesim geldi sizin oralara doğru ve aklımda da Allah nasip ederse yeni yıldan sonra oraların temiz havasını soluyacağım inşaAllah ah canım bir de tereyağına ıyy diyenler var ki sanırım onlar o güzelim lezzete alışmamışlar kokusu ki o tereyağ kokusu bana göre en miss miss kokuların başında gelir.Çok şükür bizde senin gibi en doğalını kullananlardanız.Eşimin akrabaları sağolsun buraya dahi hep yolluyorlar otobüsle gelenle gidenle.Bak şimdi gece gece canım miss gibi tereyağına kırılmış sahanda yumurta çekti sabah kahvaltısına yapayım hazır Çavuşlu ekmeğide gelmiş memleketten daha ne isterim.Canım çok öpüyorum .

Canim visnapim sabah biryerlere gidiyordun memleketemi bilemedim :)Umarım güzel amaçlı bir seyahattır.Karadenizli olup margarin kullanmak olanaksız ki zaten.Tereyağsız yemek düşünemiyorum bile :)
Sevgilerimi gonderiyorum sana.

merhaba
hakiki tereyagi ve misir ununu nereden temin edebilirim? Yardimci olabilir misiniz? Simdiden tesekkurler

Yorum Gönder