Trabzon Sümela Manastırı ( Bol resimli )




Trabzondaki Sümela manastırını bilmeyen yoktur sanırım..Görmemiş olanlar vardır ama duymamış olan çok azdır sanırım..
Gerek bulunduğu konum , gerekse yapılış şekli oldukça ilgi çekici olduğu için yurt içi ve yurt dışından çok turist çekmektedir..
Karadenizin muhteşem vadilerinden birisinde yer alması hem görsel , hemde tarihi bir şölen sunuyor ziyaretçilerine..
Ben en son yıllar öne gitmiştim sümelaya..Uzun yıllar sonra ilk defa bu yıl eşimin görmek istemesi vesilesiyle tekrar gitme şansım oldu..
Değişen şeyler olmuş içerisinde..Resterasyonlar yapılmış , çıkış yolları düzenlenmiş vs. vs.
Gidenler bilir , manastıra iki şekilde çıkılabilir..Birisi baya dik yokuşta uzun mesafe yürüyerek çıkabilir yada yakın bir yere kadar arabayla çıkıp manastıra kısa mesafede yürüyüp ulaşabilirsiniz..Bana sorarsanız eğer bir sağlık sorununuz yoksa aşağıdan yürüyerek çıkmanız..Ama küçük çocuğunuz yada ,topuklu ayakkabınız varsa arabayla çıkın derim ben :)
Biz arabayla çıkmak zorunda kaldık ,çıkarken de malesef 2 gün önce uçuruma yuvanlanmış araba ama biz gittiğimiz anlarda çıkarılmaya çalışılan ölü ve yaralı vardı..Yaralı olan iki gün boyunca yardım beklemiş ,nasıl üzücü bir durum..Ancak Akut ekipleri çıkarabildi kazazedeleri ..O bölgeyi bilenler ne demek istediğimi anlamıştır sanırım :(
Tabi bu üzücü kaza bizide çok etkiledi ,çok üzüldük :(

Manastırın tarihçesini yazmama gerek yok BURADAN merak edenler bakabilir..

Manastır için iki not düşeceğim ..Birincisi manastır keşfedildiği dönemde , yani önemi anlaşıldığı zaman içerisinde koyun çobanları koyunlarını yatırıp ateş yakarlarmış..

İkincisi ; manastırın duvarlarının bir bölümü , osmanlı mimarisinde de rastladığımız yumurta harcıyla yapılmış..Yani harcına yumurta karıştırılarak hem daha sert , hemde daha uzun süre dayanması sağlanmış..



Yazılacak çok şey var ama onlarıda gidince görün artık :) Bolca resim ekliyorum umarım memnun kalırsınız..
Not ; Resimler tamamen kendime aittir..























































6 yorum:

Resimleri neden etiketlemedin fırsatçılar hemen kopyalayıp kullanıyorlar.. Gitmiş kadar oldum teşekkürler, resimler çok güzel ve kıymetli.. annem gitti gördü bana henüz nasip olmadı Rabbim izin verirse birgün bende giderim inşaAllah.. sevgiler :)

bende artvındeyken gıtmıstık hayran
lıkla gezmıstık turkıyenın tarıhı bol

Çok iyi bildiğim ve gezdiğim olağanüstü bir yer. Senin fotograflar da bu durumu çok iyi yansıtmış. Süper.

Ben, Temel'le ilgili bir film vardı. Ne gülmüştük. Aklıma geldi. "Gözleri nereye bakıyor? Hazine orada."
Eline sağlık. Sevgilerimle.

Ayşegülüm adeta tekrardan gidip gezmiş kadar oldum harika yerlerdi manastırın olduğu konum ne kadar yüksekte ve nasıl yapmışlar diye aklıma düşmüştü.Bizler düz yolda iki taş taşıyamazken eskiler ne kadar sabırlıymış ve dediğin gibi çok uçurumluydu benim aklım çıkmıştı ya aşağılara uçarsak diye bir de nasıl yağmur vardı o gün hiç unutmuyorum.Dilerim Rabbimden bir daha gidip görmek nasip olur böyle güzel tarihi yeri.Canım sevgilerimle.

Esime Turkiyde gostermek istedgom yerlerin en basinda geliyor. Bende hic gitmedim ama col duydum o yuzden onada gostermek istiyorum. Fotograflar bir kez daha dgru karar verdigimi hissettirdi
sevgilerimle

Yorum Gönder