Kızlık Soyadı




Bankaların ve müşteri hizmetlerinin en önemli güvenlik sorusu olan  kızlık soyadına değinmek istiyorum bu yazımda..

- Efendim anne kızlık soyadınızın 5. harfi nedir ? :)

 Son günlerde baya konuşulur oldu bu konu , Sosyal medyalarda özellikle beyefendiler benim eşim benim soyadımı taşır gibi yorumlar yaptığını gördüm..Bu konuda kendilerince haklı olsalarda empati kurmak lazım değilmi birazcık..?

Bir bayan için yada  herhangi birisi için soyadını değiştirmek hiçte göründüğü kadar kolay değildir..Aileden kopacak , tamamen silinecek gibi hisler uyanabilir insanda ..Eminim birçoğunuz böyle hissetmişsinizdir ilk zamanlarda..

Sonra yeni soyadına alışma evresi başlar..Resmi dairelerde soyadınız söylenince ilk başta kendinizin çağırıldığını anlayamazsınız, sonradan düşer jeton..
 Sosyal hesaplarınızda soyadınızı değiştirince , oooo soyadlar değişti , hemende kabullenildi gibi yorumlarda eklenince  bu koparılmışlık  piskolojisi ikiye katlanıyordur :)

Bu yazdıklarımın aksini düşünenlerde olabilir mutlaka , soyadını değiştirdiği için mutlu olanlar ,geçmişinden kurtulmak isteyenler vs..Yada ben eşimin soyadını gururla taşırım soyadımın değişmesinden hiçte gocunmam diyenler..Saygı duyuyorum,  tabiki  bende eşimin soyadını taşımaktan gurur duyuyorum ..Soylemek istediğim buna mecbur tutulmamak , iki tarafında gönlü kırılmadan orta yolu bulmalı :)

Kısaca öyle kolay değil  geçmişin üzerine sünger çekmek..Benim eşim benim soyadımı taşır demek karşı tarafın duygularını hiçe saymak olur..

Son olarak ; Kimlikteki Kızlık soyadı bölümü'de eşinin soyadı olarak değiştirilmeli bence , bankalarda kendilerine başka  güvenlik sorusu bulsunlar artık :)

Bu konuda sizin fikirleriniz nedir ? yorumlarsanız mutlu olurum :)

8 yorum:

Yıllardır yapılagelen soyadı değiştirme işini amma da abartmışsınız:) Geçmişe sünger çekmek falan:) Hemen bir günde evlenilmiyor ki. Bayan tanıştığı erkeğin soyadını ilk günden itibaren isminin sonuna ekleyerek kısa sürede alışıyor. Zaten kimse de kalkıp "illa soyadımı alacaksın" dayatması yapmaz. Nüfus dairelerinde bayanı tek çağırıp hangi soyadını kullanmak istediğini soruyorlar diye biliyorum:)

Cem Baki ,öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim..
Yıllardır yapılagelsede yaşayan birisi olarak ne hissedildiğini aktarmaya çalıştım ..Siz bu konuda saygılı olsanızda ,benim eşim benim soyadımı taşır o kadar ,diye atip tutanlar az değil:).Ayrıca evlenmek istermisin gibi bir soru sorulmayan ,özellikle doğuda yaşayan bayanların özgürlüklerini tartışmaya gerek yok..Bana soyadınızı kullanmak istiyormusunuz diye bir soru sorulmadı mesela k3ndim dilekçe vererek kullanmak istediğimi beyan ettim :)
Son olarak eş soyad karşıtı değilim , baskı yapılmadığı sürece :)
Birde kimlikte takildığım tek nokta bununla sınırlı değil belki birgün o konuyada değinirim :)

bence serbest olması kısı hangısını ısterse onu kullanmalı evet guvenlık konusu ayrı bır mesele guvenlık guya ama herkes bılıyor bu sorulacağı bunu oğrenmek kadar kolay ne varkı herkez herkezınkını oğrenır

selma tamer , bunun için öncelikle bazı zihniyetlerinde özgürlükten yana olması lazım galiba :)
Güvenlik konusunda sana kesinlikle katılıyorum istedikten sonra bu soruyu çok rahat cevaplayacak insanlar var çevremizde..

:)) Bu soru en son bana sorulmalı...Şu sıralar kafam karışık. Taşır myım taşımaz mıyım? Bir gün dostluğumuz derinleşirse bunun nedenini anlatırım. Soyadımı da epey yanlış yazmışlardı. Eğlenceli olmuş.

bahce perim ,benimde ailemin soyadı nufus dairesi yüzünden değişmiş ,okadar ki bir kardeşin soyadı başka diğerinin ki başka :)
hikayeni dinlemek isterim , sevgiler :)

Ayşegülüm vallahi bana da çok tuhaf geliyor evlenince kızlık soyadını bırakmak.Bari şimdi her ikisi de kullanılıyorda hiç olmazsa tamamen kopmamış oluyoruz kendi ailemizin soyadından.Bana çok saçma geliyor herkes evlensin ama kendi soyadını kullansın ne diye değişir ki yokmu bunun bir formülü acaba.Canımm sevgilerimle.

Vişnapım hemfikiriz bu konuda..Şöyle bir soru sorsak erkeklere evlenince eşinin soyadına geçermisin diye , kaçı evet der ki ? birçoğu demez..O yüzden empatiyi iyi kurmak gerek ..
Sevgiler benden canımm :)

Yorum Gönder