Yumurtalı Mezgit Tava





Soğuk bir Pazar gününden herkese sevgiler , saygılar gönderiyorum..Antalya'da bugün hissedilen sıcaklık 2 derece..Dışarıda fırtınayı aratmayan rüzgar var ..Kısaca evde oturma günü bugün :)

Mezgit balığı benim en çok sevdiğim balıktır..malesef ki Antalya da bulmak mucize gibi birşey..Balık aldığım alışveriş merkezindeki görevli , ara sıra geliyor desede ben hiç rastlamadım bugüne kadar..Gelince beni arayın diyecek halim de olmadığına göre Trabzona gitmeyi iple çekiyorum :)

Bu güzel ve tazecik mezgitleri Trabzona gittiğimizde yaptık..Malesef orada bile istediğin an bulamıyorsun..İki kez yiyebildim gittiğimde..Bu mezgitler biraz küçükolduğu için  ağla yakalanmışlar , birde bunların oltayla yakalananı var ki kendileri ve havyarları çok daha büyük ve fazla oluyor..

Kilosu 10 TL. civarındaydı ki eder bencede o fiyatı..

Nasıl yaptığımıza gelirsem..

Öncelikle balıkları kendiniz temizliyorsanız kafasını ellerinizle koparabilirsiniz , bıçağa gerek yok..İçerisini temizlerken siyah tabakayı itinayla temizlemeniz gerekiyor çünkü onlar yerken acı bir tat veriyor..

( Bu arada temizlerken balık elinizden kayıyorsa balıkların üzerine bir avuç mısır unu atarsanız elinizden kaymayacaktır , bu işlemi herhangi bir balık temizlerken de   uygulayabilirsiniz , işinizi çok kolaylaştıracaktır.. )

İlk defa mezgit yapıyorsanız temizlerken içerisinden çıkan sarı mezgitleri (yumurtasını ) resimdede gördüğünüz gibi atmayın , çok lezzetli ve vitaminli olduğunu söyleyebilirim..

Eğer balıkçıya temizletmişseniz içerisindeki siyah tabakaya dikkat ederek yıkamanız yeterli ..İlk yıkama suyunu BURADA bahsettiğim şekilde çiçeklerinizi sulamada kullanabilirsiniz..

Temizleyip süzgeçe aldığımız balıklarımızı tuzlayıp suyunu tamamen atması için bekliyoruz..

Burada bir püf noktası : Tuzladığınız balıklarınızı bir saat kadar bekletip öyle kızartır yada fırında yaparsanız daha lezzetli olacaktır ..Çünkü beklediğinde tuzu tamamen içine çekip asıl lezzetini alır..

Balıkların üzerine mısır unu atıp karıştırıyoruz ve hamsi dizer gibi tavaya diziyoruz tabii havyarlarınıda yanlarına yerleştiriyoruz ( resimde olduğu gibi ) ...Dizililen balıkları kızartmaya başlayınca 2 yumurtayı bir kaseye kırıp bir tutam tuz ekleyip güzelce çırpıyoruz..Çırpılan yumurtalarımızı resimdeki gibi kaşık yardımıyla balıkların üzerine eşit şekilde yayıyoruz..

Balıkları bir kapak rardımıyla çevirip diğer tarafınında aynı şekilde kızarmasını sağlıyoruz..İçi pişermi diye sakın düşünmeyin çünkü mezgit balığı çok çabuk pişen bir balıktır..

İki tarafıda nar gibi kızaran balıklarımızı servis tabağına alıp güzel bir yeşillik salatasıyla birlikte afiyetle yiyebilirsiniz ..Üzerinede tahin helvası yemeyi unutmayın zira balığın tatlısı tahin helvasıdır :)

Not : Bu kızartma işlemini balığı tek tek çırptığınız yumurtaya banarak tavaya dizerekte yapabilirsiniz , bu tamamen sizin zevkinize kalmış..

Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet şeker olsun :)

Buyrun aşamalı olarak eklediğim resimlere ...














10 yorum:

Ayşegülümm vallahi mezgitleri gördüm içim hoop etti fena özledim Karadeniz'i balığını dağını taşını,denizini.Ahh şimdi Görele'de olup bu mezgitleri pişirip yemek vardı canımm ellerine sağlık nefis görünüyorlar.

yumurtalasını hıc yemedım hemen yapmam lazım merak ettım elıne sağlık

ben de yumurtalı denemedim ama nezire bayılırım. ellerine sağlık...

Vişnapım bir gün öncede gitsek özlüyoruz herşeyini memleketimizin.. Teşekkür ederim :)

Selma Tamer beğenirsin umarım , ben çocukluğumdan beri yediğim için tadini çok severim :)

Hatice Avcı umarım yiyince beğenirsin canım ,mezgit seviyorsan mutlaka dene derim :)

Büşra Kahveci teşekkür ederim canım :)

Karadenizli degilimya ilk defa goruyorum bu baligi canim, yumurtalari hos gorunmesede baligi çok severim denemek isterim ama burda bulacagimi hiiiç sanmiyorum. Ellerine saglik canim, çok optummm

Firansali Gelin antalyada bile bulmak zorken taa oralarda bulmak imkansız herhalde :) Belki istanbula gelince rastlarsın ..Inan bana asıl o yumurtaları lezzetli :) Tesekkür ederim canimm..

Yorum Gönder