Kamkat




Serinlemeye başlayıp tekrardan ısınan Antalya'dan herkese sıcacık bir merhaba :) Artık klimalar dinlenmeye başlasada yinede tam anlamıyla kapatmış değiliz..Nem hissedilir derecede azaldı , Antalya da yaşama dönemi başladı diyebilirim :)

Daha önce kamkatımız hakkında 2 yazı paylaşmıştım sizlerle BURADAN ve BURADAN ikisinide okuyabilirsiniz..

Hikayesine çok girmiyorum eski yazılarımda tarihçesini ,nelere faydası olduğunu ve eve geliş hikayesini yazmıştım oradan bakabilirsiniz :)

İlk geldiğinde üzerinde birkaçtane meyve vardı ..Sonrasında bolca çiçek açmasına rağmen sadece 2-3 tane meyve verdi kamkatımız..Nedenini sorarsanız şöyle ;
Açık balkonumuz çokça güneş aldığı için Biz sıcaktan fazla etkilenmesin diyerekten kamkatı çiçeklenme döneminde kapalı balkonumuza almıştık...Hani ayı yavrusunu öldürerek severmiş ya , öyle bir tabir vardır..Bizimkiside o hesap kıyamayıp güya korumaya aldık kamkatımızı :)

Halbuki aslında sıcağı çok severmiş bu meyve :) Sıcaktan kendisine birşey olmazmış , yeterki suyunu eksik etme..

Çok çiçek açıp az meyve verince biz biraz araştırma yaptık , kamkat satan bir seracıya danıştım :) meğersem açık balkonda durup arının çiçekleri polenlemesi gerekiyormuş..Bizde bu sene öyle yapıp açık balkonda bıraktık onu ve sonuç olarak gerçektende bu sene çok meyve verdi :)

Meğer geçen yıl verdiği meyveler yabaniymiş ..

Bunları neden yazdım derseniz bizim gibi sevdiğine kıyamayan kamkat yetiştiricisi varsa ona yardımcı olabilmek adına :)

Şaka bir yana balkonda böyle bir meyvenin olması çok güzel , insanın içini açıyor , ruhunu dinlendiriyor bakınca..

Resimlerde fark ederseniz şuanda bazı meyveleri sararmaya başlayacak büyüklüğe geldi , bazıları orta , bazıları henüz küçük ve bir yandan hala daha çiçek açmaya devam ediyor..

Yine fark ederseniz geçen yıla rağmen baya gelişti , balık suları işe yeradı :) (balık suyunun ne olduğunu merak edenler BURADAN bakabilir )..

Ve yine fark ederseniz bazı yaprakları eksik , bazılarıda yarım..Nedeni ise cadı kızımın sürekli yapraklarını yolup balkondan aşağıya atması :) Birtürlü kurtaramadım zavallı meyvemizi cadının elinden ..Biz üsteledikçe daha da yoluyor bizde bıraktık artık :)

İşte böyle ...Hepinizi iki ay sonra kamkat yemeye davet ediyorum , uzakta olanlar şimdiden biletlerini alsın :))

Herbirinize sevgilerimi gönderiyorum tekrardan :)















18 yorum:

İlk defa duyuyorum görüyorum, ben pek beceremem ama annemin balkonlar dolu böyle. Farklı bir sevgi :)

Canım Antalayada genelde herkesin bildiği bir meyve.. Duymamış olabilirsin meyvesi heryerde satılmıyor çünkü..Kabuğuyla yenilen tek narenciye ve içerisinde protein olan tek meyve ..
Farklıymış evet bizim ilk balkon bitkimiz :)

Eskişehir'de yetişir mi bilmiyorum. Keşke olsa da ben de yetiştirsem. Çok severim kamkatı. Reçelini yapıp yayınlamıştım bloğumda..

Kabuğuyla mı yeniyor çok ilginç. Ufaklığın yaprakları yolmasına tebessüm ettim ve içimden onu teşvik etmek geldi. :)) İyi günlerde yiyin afiyet olsun.

Ilk defa duydum ve gordum cok ilginc..buralarda olacagini sanmiyorum..cadi kiz:))) kelebek misali balkondan asagi birakiyor sanirim yapraklari..afiyetlen yiyin:)

Merhabalar canım:)
Bu meyveyi geçen gün arkadaşımda gördüm ve yedim.Ama onunkiler portakalın turuncu rengini almıştı.
Kabuğuyla yenmesi bana çok ilginç geldi:)Ve tadı da ayni portakal mandalin tadındaydı:)
Çok fazla c vitamini içeriyormuş:)
Hemen bende arkadaşa siparişimi verdim bile:)
Sevgilerimle...

Hülya Aydoğan , kışın soğuktan don vurmadığı sürece yetişir bence..Olmadı kışın evin içerisine alırsınız :) Polenleme döneminde dışarda durması yeterli :) Reçelini merak ettim bende deneyeyim bari :)

Ilhan Ucer , evet abi kabuğuyla yeniyor ..zaten kabuğunu soyınca çok ekşi oluyor kabuğuyla yenince daha tatlı , İlginç ama öyle :) Aman cadı duymasın bu yazdıklarını yakında tek yaprak bırakmaz yoksa :) Teşekkür ederim yorumun için..

Dostbahcesindenlezzetler , portakal limon yetişen heryerde yetişir bu meyve..Denemek lazım :) Hiç aklıma gelmemişti ama kelebek düşüncesi neden olmasın işin içinde çocuk olunca :) Teşekkür edim ..

SEVALCE LEZZETLER , canım aynı portakal ve mandalin gibi bunlarda birkça en geç iki ay sonra o rengi alacak..Turunçgillerden olduğu için tatları benziyor..Zaten tarif ederken portakalın miniği diye bahsediyoruz :) İçerisinde protein olan tek meyve ..Bir tanesi 3 portakal kadar vitaminliymiş..

Bende sevgilerimi gönderiyoru :)

Şekerciğim Trabzon'a giderken senden Görele'ye uğramanı ve de kamkat getirmeni istiyorum desem sen gelende ben dönmüş olurum.Kamkatına nazarlar değmesin MaşaAllah diyorum bol meyveleri ile mutlu etsin sizleri.Canımm Ayşegül'üm çok çok sevgilerimle...

bende balkonumda yetıstırmmek ıstedım ama gunes almadığı ıcın olmadı artık sende yerız

Büşra Kahveci , teşekkür ederim canım :)

Vişnap Macide , canımmm uçaktan aratım sorun değil , görele sahillerinde kamkat görürsen bilki ben atmışımdır :D Benim gitmeme daha var sen dönmüş olursun o zaman..

Çok teşekkür ederim , senide yemeye bekliyorum :) Bendende sevgiler sana..

selma tamer , aaa çok züldüm canım , tabiii herzaman beklerim yemeye :)

Ayşegül Avakado değil değil mi bunlar? Artık Ege'de yetişiyor çünkü.

Ilhan Ucer , yok abi bunlar bildiğin portakal ve mandalinanın küçüğü ve kabuğuyla yenen bir narinciye çeşiti..Zaten kabuğuyla yemeyince ekşi oluyor ,ilginç ama öyle :) Avakadoya da benziyor şekil olarak ama değil..Avakado buradada bolca yetişiyor bizde tüketiyoruz ara sıra..

Yorum Gönder