Dönme Kuymak

Dönme kuymak adındanda anlaşıldığı gibi döndürülerek pişirilen bir kuymak çeşitidir..Karadenizde üç çeşit kuymak vardır..
Normal peynirli kuymak , mıhlama ve dönme  kuymak..
Normal peynirli kuymak ve mıhlamayı aşağı yukarı herkes bilir..Tatmamışsa bile adını mutlaka duymuştur..Ama dönme kuymağı herkes bilmez..
Karadenizli olupta bu kuymağı bilmeyedende vardır mutlaka..
Dönme kuymağın normal kuymaktan farkı hem içerisine peynir girmez hemde tereyağı yerine kaymakla yapılır..Tadıda hafif tatlı olur kaymaktan dolayı..Yapılışıda normal kuymaktan zordur..Zor olmasının sebebide sürekli karıştırmak gerktiği için..

 Malzemeleri ;

Mısır unu
Su ve kaymak yada krema..

(Bu resim ve videodaki kuymağa 2 küçük  paket krema kullandık..)

Yapılışı ;

Kremayı teflon tavaya döküyoruz ..Üzerine kremanın 2 katı soğuk su ( 4 su bardağı ) ekliyoruz ve yavaş yavaş bir elimizle mısır ununu (4 avuç ) döküp diğer taraftan kaşıkla pelte olmaması için karıştırıyoruz..
Bu aşamadan sonra ocağı zaman zaman tam ayarda zaman zaman yarımda açarak sürekli karıştırıyoruz..Bir buçuk tatlı kaşığı tuz ekleyip videodaki gibi sürekli karıştırmaya devam..

Mısır ununu ekleyince rengi krema rengi oluyor ama piştikçe mısır unu rengine dönmesi gerekiyor vede krema resimde ve videodaki gibi yağa dönüşüyor..

Piştiğini kuymak ayrık ayrık olunca anlıyoruz..İlk pişirmeye başlayınca muhallebi tarzında oluyor ama piştikçe birbirinden ayırlmaya başlıyor..Zaten resimdede fark etmişsinizdir..

Yapmak isteyenler farklı lezzet arayanlar bu tarifi deneyin derim..Herkesin damak tadına uymayabilir tabiki :)


Not : Videoda kuymağı yapan annem :) Bende uzun zamandır yememiştim sayesinde yedim ..




Son not : Bizim oralarda ineği olanlar kendi ineklerinin sütünün kaymağını toplayıp yapar bu kuymağı..Sizde açık süt kullanıyorsanız kaymağıyla bu tarifi deneyebilirsiniz..Hazır kremadan çok daha lezzetli oluyor..

6 yorum:

ben karadeniz e gittiğimde kuymak da mıhlama da yemiştim ancak yediğim kuymak dönme kuymak mıydı hiç bilmiyorum çok lezzetli görünüyor canım çekti vallahi ooof

Selamünaleyküm annemin devamlı yaptığı peynirli ve sadesidir dönme kuymağı ilkdefa duyuyorum. Eşim trakyalı olunca bizim evde pişmez ama annemler hala yaparlar.
Çok güzel görünüyor annenizin ellerine sağlık..

Mekila dönme kuymağı işletmeler yapmıyor..Nadir yapan yerler var ve sizde rastlayıp yediyseniz bilemem..Bu kuymak zahmetli ve ustalık istiyor ondan dolayı işin kolayına kaçıyorlar :) Birdaha gidersen sorarsın belki yapanlar vardır :)

Emine Kaya Benim eşimde burdurlu ama kuymağı hem kayınvalidemler hemde eşim çok sevdi..O yüzden sürekli yapıyorum onlarada :) Dönme kuymağı herkes bilmez canım..Daha çok Trabzon tarafında yapılır..Elin yatkındır istersen birgünde bunu dene :)

Hiç kuymak yapmadım aa yok yok pardon unutmuşum bir kere normal kuymağı kafadan ölçülerimle yapmıştım tabii olmamıştı çöpe gitmişti.Bunu ben hiç yapamam ki.Kaymağımız da hep oluyor evde denemek lazım canımmm çok severim ellerine sağlık..

vişnap Kaymaklar bolsa birgün dene derim canım :) Teşekkür ederim canım ..Tarbzona yolun düşerse oradada yiyebilirsin :) Yada buyur misafirim ol yapayım :)

Yorum Gönder