Közlenmiş Kırmızı Biber Turşusu ( Konserve )

Herkese tekrar merhabaler arkadaşlar..Bende kışlık yiyecekler hazırlayan blogcuları kıskanaraktan birşeyler yapayım dedim :) Herkes dondorucusunu ,turşularını,kurutulmuş gıdalarını yayınlarken benim bu kervana katılmamam olmazdı değilmi :)
Şaka bir yana bende birçok arkadaşım gibi yemesinden çok yaptığım şeylerin gözümün önünde durmasını bir sanat eseriymişçesine arasıra bakmasını seviyorum...
Tabii gelen misafirlerime ben yaptım diyerek ikram etmek ayrı bir keyif..Bunu hava atmak amaçlı değil yaptığım güzel şeyleri arkadaşlarımında tatmasını , onlar olmadan yemenin bir anlamı olmayacağı için ikram etmeyi severim..
Neyse kısa keseyim Aydın havası olsun :)
Nasıl yaptığıma gelince..
Aşağıdaki resimlerde aşama aşama hepsini görüyorsunuz zaten ama kısaca yazayım yinede..
Öncelikle 2 kiloya yakın kırmızı biberimi güzelce yıkayıp süzdükten sonra yağlı kağıt serdiğim fırın tepsime dizdim , bıçakla birer kesik attım  ve 250 derecede bu kıvama gelene kadar közledim..Bir kere biberleri ters çevirdim közlenirken eşit kızarsın diye..
Kızarınca fırını kapatıp kapağını açmadan o şekilde yumuşaması için 15 dakika daha fırının içerisinde beklettim.
Onbeş dakika sonra fırından çıkarınca ılımışlardı zaten..Ellerimde eldiven olduğu için rahatlıkla elim yanmadan soydum  ..Fırında beklediği için neredeyse kabukları bir hamlede çıktı hiç uğraşmadım..
Kabukları ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra bir  kaseye aldım..
Süzgece koymadım çünki öz suyunu kullanacağım için suyunun kaybolmasını istemedim..
Sonrasında biberleri bıçakla ikiye ayırdım..
Bir taraftanda 2 baş sarımsağı soydum ..
Bölünen biberlerden biraz kavanoza koyup üzerine sarımsak ,yine biber yine sarımsak şeklinde dizdim.Kavanoz dolunca üzerine tuz,sirke ve sıvı yağ karışık yarı yarıya ekledim..Bir tatlı kaşığıda şeker ekleyip kavanozu ters cevirdim..
Şunuda yazayım öz suyunuz yaptığım iki kavanoza eşit şekilde ekledim o şekilde çok daha lezzetli olacağını söylüyorlar.
Ben sızma zeytin yağı ekledim sonradan pişman oldum çünki dolaba koyunca hafifi donar gibi oldu diye çıkardım..Siz uzun süre saklayacaksanız normal sıvı yağ kullanın derim ben..
Ters çevirdiğim kavanozları bir gece beklettikten sonra sabah düz çevirdim..
Soğuk olarak hazırlandığı için normal konserve kadar dayanmaz o yüzden dolabınızda saklamanız daha iyi olacaktır..
Son olarak..Közledikten sonra kesinlikle hiçbir aşamada yıkamadım..Yıkanınca asıl tadının gideceğini düşünüyorum..Közlemeden güzel yıkanınca hiçte gerek yok zaten..Çekirdekleri biraz içine karışsa birşey olmaz bence ..
Yapacak olan herkese şimdiden afiyetler olsun efenim :)
Sevgiyle kalın..


2 yorum:

O zaman size afiyet şifa olsun canım :)

ZîŞuuR Amin canım..Buyur beraber olsun diyeceğim ama öyle bir şansımız yok değilmi :)

Yorum Gönder