Pratik Acılı Sos (Acılı Ezme ) Yapılışı

Dışarıya yemeğe çıktığmızda ana yemekten önce gelen mezelerin ilk başında gelir acılı sos..Çokta lezzetli oluyor..Herkes aynı tadı tutturamasada :) Aslında orjinali malzemeleri bıçakla doğrayıp sos haline getirmek ama bunu yapan artık çok az..Genelde herkes rondo kullanıyor artık..Rondo kullanınca 10 dk. Bile sürmüyor yapılışı..Orjinali gibi olmasada çok lezzetli ve iştah açıcı oluyor..


Aslında bu sosta soğan kullananlar var ama denedim soğan acılık veriyor ve miğdeyi yakıyor bir süre sonra..Sonrasında soğansız yapmaya başladım hem daha lezzetli oluyor hemde dolapta birkaç gün saklanabiliyor..

Bu sene Ramazanda salata yerine çok yaptım ..Yaptıkçada değişiklikler uygulayıp kendi damak tadımızı yakaladım..Kahvaltılardada çok rahat tüketilebilir..

Yapınca biraz fazla yaptım kalanını kavanoza koyup dolaba kaldırdım..Canımız çektiğinde çıkarıp yiyoruz..

Gelelim nasıl yapıldığına....

2 Adet acı yeşil biber ,4 diş sarımsak , bir tutam maydanoz , bir tutam dere otunu öncelikle rondoda çekip sosu hazırlayacağımız kaba alıyoruz..

Sonrasında 4 adet domatesin kabuklarını soyup onlarıda rondoda salçalık kıvamdan daha kalın çekip ince süt süzgeci dediğimiz süzgece döküp suyunu süzüyoruz..

Burada süzme aşaması tercihe kalmış..Daha katı bir sos seviyorsanız domatesin suyunu tam süzün ama kıvamı daha sulu olsun diyorsanız suyunu tam süzmeyin..Bir iki dakika süzgeçte durması yeterli olacaktır..Eğer süzülmemişse bir kaşık yardımıyla süzülmesini yardım edebilirsiniz..

Süzülen domates suyunu lavaboya değilde bir kaseye süzerseniz dolaba kaldırıp sonradan çorbada yada başka birşeyde değerlendirebilirsiniz..

Süzülen domatesimizide önceden rondodan geçirdiğimiz biber maydanoz karışımının üzerine ekliyoruz..İçerisine bir tutam kekik (kuru ) , bir tutam nane (kuru ), bir çay kaşığı karabiber , pul biber (istenilen miktarda ) ,tuz , limon , sirke , nar ekşisi , sıvı yağ (ben saf zeytin yağ kullandım ) , bir buçuk (yemek ) kaşık biber veya domates salçası ekleyip karışımı güzelce karıştırıyoruz...

Sonrasında afiyetle yiyoruz :)




0 yorum:

Yorum Gönder