7 Temmuzda Toplu Taşıma Araçlarına Engelli Rampası Zorunluluğu Geliyor (Blogcu Arkadaşlar Destek Lütfen ! )


"İçişleri Bakanlığı genelgesi uyarınca, 7 Temmuz 2012 tarihinden itibaren engelli rampası ya da asansörü bulunmayan şehir içi dolmuş, belediye ve halk otobüslerinin ruhsatlarının iptal edilerek, trafikten men edilecek...Ayrıca bu kurala uymayan toplu taşıma aracına 2 bin TL. ceza verilecek"

Kısaca haber bu..Aslında bu karar 7 yıl önce çıkmış ve toplu taşıma araçlarına 7 yıl süre verilmiş..Tabii ülkemizde okadar çok uygulanmayan yasa çıkıyorki haliyle Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'da bu işin gerçekten olabileceğini düşünmemiş olacaki bu konuda hiçbir somut adım atılmamış..Bu konuda işin vatandaş kısmıda var..Mesela engelli rampası bulunmayan toplu taşıma araçlarına binen vatandaşlarada ceza kesilecekmiş..Tabii bu cezanın nedeni vatandaşın bu dolmuşları protesto etmesini sağlayıp yeni düzenlemenin daha hızlı bir şekilde uygulanmasıdır (bana göre..

Federasyonun açıklamasına bakarsak güya bu haberi bir ay önce duyuşlar..Toplu taşımaya zam yapılacak olsa bu fikir çıkar çıkmaz haberleri olur ama..Bana haberleri olmadığı kısmı hiçte inandırıcı gelmedi açıkçası..Size ?

Diğer bir açıklamalarıda tekerleki sandalye 2 kişilik yer kaplıyormuş o yüzden yolcu sayısı düşecekmiş..Onun için araçları yenilemek için 3 yıl daha süre istiyorlar..
Ne olacak 3yıl sonra merak ettim..Dolmuşları hani yollarda ara sıra görürüz uzun ve geniş araç diye ..Federasyon dolmuşları uzun ve geniş araçlarlamı değiştirecek acaba..Engelli vatandaşı kayıp gören bir zihniyet sizce böyle bir yükün altına girermi ?

Üç yıl sonrada efendim tekerlekli sandalyeler akülü'ye döndü bu sefer 3 kişilik yer kaplıyorlar bize bir 3 yıl daha verin!mi diyecekler ? yada dolmuşları tanklarlamı değiştirecekler Engelli vatandaşlar binecek diye ?

Şuanda belediyelerin bazı araçları bu hizmeti veriyor..Ben bir anne alarak o otobüslerin haricinde çocuğumun arabasıyla tek başıma otobüs ve minibüsleri kullanamıyorum..Engelli arkadaşlarımdan özür diliyorum ama küçük çocuğu olan Annelerde geçici Engelli konumunda aslında..Çocuğunuzu evde bırakamayacağınıza göre yada sürekli kucağınızda taşıyamayacağınıza göre mutlaka arabasını kullanmak zorundasınız..Bırak engelliyi normal bir vatandaşın bile çıkarken efor sarfettiği dolmuş merdivenlerinden siz çocuğunuzun ,arabasınımı,çantasınımı çıkaracaksınız ? Bazı vatandaşlar çok duyarlı yardımcı oluyorlar fakat bazen'de okadar duyarsız insanlar oluyorki kafasını bile çevirip bakmıyor..Haliyle bizde dolmuştakiler yardımcı olurmu diye güvenemeyip kullanamıyoruz...

Asıl engelli kardeşlerim ne yapsın peki ? Sokağa çıkmasınlarmı ? çarşıya ,pazara ,sahile gezmeye ne bileyim arkadaşına , bir yemeğe tek başına gidemesinmi ? 2 ücret fazla alınması pahasına değermi ?

Hani bir slogan vardır "her insan engelli adayı'dır" diye..Günün birinde siz veya en yakınınız bu duruma düştüğünde hiçmi vicdan azabı duymayacaksınız ?..(bu sözüm
duyarsızlara )



Ben bu adımı sonuna kadar destekliyorum..Bu yazıyı okuyan blogcu arkadaşlarımıda bu konuda bloglarında birşeyler yazmaya davet ediyorum..Bu güne kadar blogcuların seslerini dyuramadığı olmadı..Bu konuda'da birilerine seslerimizi duyurup bir'an önce bu kardeşlerimizi ev hapsinden kurtaralım !...

Not: Yasa yoğun baskılar nedeniyle 1 Yıl ertelenmiş.Sonrasında eksikliklerin giderilmesi için 2 yıla kadar ek süre verilmesi meclis kurulu tarafından kabul edilmiş..

16 yorum:

Kardeşim ..blogun facebook sayfasında ve blogumuzda link vererek duyuralım inşâllah..kandilin mubarek olsun..dua ve selamlarla..

deniz zehra

Deniz zehra Hepimizin kandili mübarek olsun ! Link vermesekte olur yeterki herkes çevresine sesini duyursun ! Dualar müşterek inş..

Ah bu konular konu olmaktan çıksa artık :(

Konu olmaktan çıkması için başa gelmesi gerekiyor.

Hepimiz bazı şeylerin farkında olmamız gerekiyor.

Özkan ÇAKIR..
Damdan düşeni damdan düşen alar tabiki..Konu olmaktan çıksın derken engellilerde engelsiz insanlar gibi rahat yaşamını sürdürsün manasında..yanlış anlaşılırsa üzülürüm..

Ayşegül Hanım Merhaba,

Bende onu dile getirmek istemiştim, engelli engelsiz ayrımı yapılması yanlış, Konum mevki ne olursa olsun özürlü , sakat , engelli , yahu bunlarda insan , ben trafik kazası gecirdikten sonra ufak bir operasyon sonucu "Sakat Kalıyordum :)" ama en güzeli dalga gecebilmek sağlamların gözünde sakat olarak.

En önemlisi inanç arkadaşlar gerisi freee :)

Selamlar

Özkan Bey Çok haklısınız ..Benim gözümde herkes eşit dünyada..Neden eşit olmasınki herkesin Yaradanı Tek'iken !Ayrımcılığa düşenler günü geldiğinde ortada kalmaya mahkumdur..

Acı olan tarafıda Malesef bu....

Şerrin , Hayrın nereden geldiği belli biz faniler kulluk vazifemizi yerine getirmedikten sonra yırtınalım duralım ne fayda :)

Özkan bey,
Duamız kulluk vazifesini yerine getirenlerden olalım inş..Diye olsun..

Ben yazınızı yeni gördüm. Keşke elimizden daha fazlası gelse. Eğer iznin olursa bu yazıyı link vererek yayınlamak istiyorum eğer uygunsa sizin içinde.

Şehirler Arası Aşk çok mutlu olurum...

Merhaba mailinizi şimdi gördüm, ben de ilk fırsatta yazınızı link vererek yayınlayıp engelli vatandaşlarımıza destek vermek isterim. Dilerim çorbada bir tuzum olur...

Elif'in Terazisi ..Desteğin için çook teşekkür ederim ..

arkadaşlar yasa cıktı iş hallolur demekle olmuyor burada iş yine devletimize düşüyor mercedesin wolswagenin fordun peconun fiatın bmc nin rampalı aracı bulunmuyor devletimiz özürlü rampası olmayan arac üeretilmesini engellesin vatandaşı bir firmaya mahküm etmesin (fahiş fiyatlarla)

çetin bozduman , o konuyu bilmediğim için dile getirmedim..Çok haklısınız , mutlaka rekabet girmeli işin içine..Ama eminim saydığınız markalar bu duruma seyirci kalmayacak , pastadan bir pay almak isteyeceklerdir..

Yorum Gönder