Hepimizin hayatında masrafların arttığı dönemler oluyor. Kredi kartları ihtiyacımız olan tekil ürün ve hizmetleri taksitlendirerek satın almak konusunda ekonomimizi yönlendiriyor, ancak ihtiyaçlar her zaman bu şekilde satın alabileceklerimizden oluşmuyor ve burada ihtiyaç kredileri devreye giriyor.
Tost makinesi, televizyon gibi bir ev ihtiyacını; gömlek, ayakkabı, çanta gibi bir giyim ya da aksesuar ürününü ve hatta spor salonu üyeliği, yabancı dil eğitimi kursu gibi hizmetleri kredi kartına taksitle satın almamız mümkün. Hemen herkesin kredi kartı kullandığı bir dünyada eğer biraz bilinçli bir tüketiciysek gelir tablomuza göre bu tür ürün ve hizmetlerinden gönlümüzce dilediklerimizin hepsini bir kerede satın almıyoruz. Bunun yerine aylık ödeme dönemlerine yayarak ve taksit sayılarına dikkat ederek alıyor ve bir arada azar azar ödüyoruz. Ancak kredi kartlarıyla yapamadığımız şeyler de var. Kredi kartlarıyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yaptığı son değişiklikle birlikte örneğin cep telefonlarını taksitli olarak satın alamıyoruz. Bunun yanı sıra kuyumcu alışverişlerini en fazla 4 ay, bilgisayar gibi elektronik ürün alışverişlerini ise en fazla 6 ay taksitlendirebiliyoruz. Yurtdışı harcamalarımız da taksitlendirilemiyor.
Dilediğimiz gibi taksitlendiremediğimiz alışverişlerin yanı sıra ihtiyaç kredileri bir konuda daha kredi kartlarının yerini alıyor. Bu tercih etmediğimiz bir tablo ancak ne yazık ki çoğumuzun başına geliyor. Harcamalara dikkat etmeyerek taksitli satın almaların sayısı cebimize giren bütçenin oldukça üstüne çıktığında, bütçemizi rahatlamanın yolu ihtiyaç kredilerine başvurmaktan geçiyor. Böylece ödeyemediğimiz toplam taksit tablosunu daha uzun bir vadeye yayabiliyor ve tek kalemde ihtiyaç kredisi taksitine dönüştürebiliyoruz. Bu aşamada uygun faizli bir kredi seçmemiz ve yeni harcamalara çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Masraflar hiç bitmese de küçük müdahalelerle gelir gider dengesini korumamız mümkün. Bunun için bilinçli olmanın yanı sıra bankaların sunduğu ihtiyaç kredisi tekliflerini değerlendirmeliyiz.
0 yorum:
Yorum Gönder