Eski Usul Bulgur Pilavı





Eskiden Annemler ocak ateşinde ve kazanlarda yemek pişirirlermiş.Kazan derken küçük ,dışı odun isinden kapkara olmuş kazanlar.Kirlenincede külle telleyip  pırıl pırıl yaparlarmış.

Hal böyle oluncada yemekleri en pratik şekilde pişirirlermiş,tıpkı vereceğim bu tarifteki gibi.

Normalde ben önce bulguru kavururp sonra suyunu eklerim .Bu seferde Anne usulu pişireyim dedim.

Öncelikle tavuğu suda bir süre haşlayıp tencereden aldım.

Başka bir tencereye yıkadığım bulguru koyup üzerini bir parmak geçene kadar tavuk suyu ekledim.Tuzunuda ekleyip kapağını kapattım ve kısık ateşte bulgur tavuk suyunu çekene kadar haşladım.

Bir tavada tereyağı ve sıvı yağı eritip kızgın bir şekilde pişen bulgurun üzerine gezdirdim.Pilavı karıştırıp dinlenmeye bıraktım.

Beş dakika sonra servis tabağına alıp üzerini doğradığım maydanozlarla süsledim.Tavada kızarttığım tavuk pirzolalarınızda kenarlarına yerleştirerek servis yaptım.

Pilavın tadı ve kıvamı bu şekilde inanılmaz lezzetli oluyor.Eğer bulgur pilavını seviyorsanız bu şeklini mutlaka deneyin derim.

Biz ailecek bu pulava 10 numara 5 yıldız verdik .

Tek kötü yanı yedikçe kendini yediriyor olması :)

Yeni bir tarifte buluşmak dilegıyle ,sevgiyle kalın canlar.

Son not:Bu pilavı tavuk suyu yerine normal suylada yapabilirsiniz ,fakat iki şeklinide yapan birisi olarak tavuk sulu olanı ben daha çok sevdim.

3 yorum:

O kadar da eski değil. Köylere gidin ama şöyle büyük şehirle aranıza bolca mesafe koyacaksınız. Bulursunuz o kazanlardan. Onlarda pişen yemek bir başka olur. Odun ateşinden mi tenceresinden mi bilmem belki de sadece kendimi inandırıyorum. :)

İlk insan ,tabiki vardır bahsettiğim kazan usulu fakat yörük çadırlarında bile çanak anten olduğunu düşünürsek ,bu işe baya su katılmış derim ben :)
Kendi köyümü baz alarak eski demiştim ,çünkü şuanda benim köyümde kalorifer sisteminden ,asansör sistemine kadar herşey var.Gerisini siz düşünün.
Bahsettiğim eski'de taaa annemin bekarlık dönemi :)
Ama odun ateşinde pişen yeneğin lezzetine asla lafım yok.

Odun ateşinde pişmenin lezzete katkısı nedır hep merak etmişimdir.

Yorum Gönder