Demlikte Kalan Çay Tozunu Değerlendirin





Herkese merhabalar..
Havaların gündüz sıcak , geceleri serin olması nedeniyle birçok kişi soğuk algınlığıyla mücadele ediyor bu aralar..Tüm hastalara şifalar dileyerek yazıma başlamak istiyorum..

Çayın deminin faydalarını bir çoğunuz biliyorsunuzdur ..Bunlardan en çok kullanılanı ,gözlerdeki çapakları temizlemek ve yok etmek adına pamukla göze tampon yapmaktır herhalde ..Bende kızıma bebekken çok yaptım ve faydasını gördüm..

Bu konulara fazla girmeden size çay demini değerlendirmenin başka bir yönününden bahsedeceğim...

Biliyorsunuz karadeniz de  çayın çok olması nedeniyle çay tozları bir nevi geri dönüşüme uğrayıp , fındık veya çay kökleri için doğal gübre olarak kullanılır..

Çay fabrikaları , çaydan arta kalan toz halindeki çayları isteyene düşük bir ücret karşılığında satar..Çiftçiler de bunları çuvallarla alıp bahçelerinde , sebze ,meyvelerinde ,dediğim gibi çay yada fındıkların da doğal gübre olarak kullanırlar..( fabrikada tanıdıkları olanlar bu toz çayları ücretsizde alabildiğini söylemeden geçmeyeyim :) )

Şimdi biz taaa Trabzona ve  Rizeye bu toz çayları almaya gidemeyeceğimize göre , evde demlediğimiz çayların demini değerlendirebiliriz..

Bunu 2 şekilde kullanabiliriz..

1_Çayın demi soğuduktan sonra suyunu evdeki yada balkonumuzdaki çiçeklerimizi yada bitkilerimizi sulamada kullanabiliriz..Bu şekilde hem doğal gübre vermiş oluruz , hemde su ihtiyaçlarını gidermiş oluruz..

2_Çayın deminin fazla suyunu süzdükten sonra saksılarımızdaki toprakların üzerini bu çay tozlarıyla kapatıp toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayabiliriz..Bu demek değil ki hiç sulamadan toprak nemli kalır , hayır sadece toprağın su ihtiyacını bir gün geciktirir ..Ve  her suladığınızda o çay tozunun demi toprağa gübre salacaktır..
Ayrıca toprağa bu çay tozlarından karıştırdığınız zaman toprak daha havalı duracak , suyu kolay çekip bitkileriniz daha güzel su görecektir..
Saksılarınızın üzerine koyduğunuz çay tozlarını ara sıra değiştirirseniz eminim daha etkili olacaktır..

Eğer bahçeli bir evde oturuyor ve bahçenizde ağaç ,meyve, sebze varsa  evdeki çay demlerinizi sürekli bunların köklerine dökün , faydasını göreceksiniz...

Not :Aşağıdaki resim benim balkonumda yeni diktiğim salatalıklarımın resmi ..Saksıya, yukarıda bahsettiğim gibi çay demini döktüğüm için paylaşmak istedim :)



10 yorum:

Güzel fikirmiş. Bu şirinşeylerin ilereyen günledeki hallerini de ekler misiniz?

size katılıyorum karadenizli olarak sürekli uyguladığımız bir yöntem.

Sevsinler sizin minik salataliklarinizi, buyuycekte adam olacak onlar. Annem yapardi bu isi birde yumurta kabugunu ezip koyarsaniz saksilara her sulamada kalsiyum aliyorlar. Salataliklarinizin kalsiyumu eksik kalmasin, sevgilerimle.

Gooogoook , bu şirin şeyleri kızımdan kurtarabilir ve büyütürsem mutlaka paylaşırım ..Sevgiler :)

Benkurt Durgn , hemşehriim sevgiler :)

Hayata dair ,teşekkürler..Yumurta kabuğu ve haşlama suyunun faydasınıda okudum geçen gün..Sevgilerimle :)

Bizde çiçeklerimizi bol bol demleriz :) Böyle paylaşımlar çok faydalı oluyor emeklerine sağlık hayırlı cumalar canım..

Ben bunu proje olarak dusunmustum hayal kiriklina ugradim varmis demekki

Teşekkür ederim çok güzel yorumlarınız var

Çayın posası toprakta solucan üretir posalı çiçeklerde solucan olur çiçeklerden hayır beklemeyin

Yorum Gönder