Kara Lahana Yemeği




Herkese merhabalar..Siz bu yazıyı okurken muhtemelen ben Trabzonda olacağım :)
Kara lahana yemeğini BURADA bahsettiğim Trabzondan gelen ürünlerim geldiğinde yapmıştım  ama yayaınlamak için nasip bugüneymiş ..

Kara lahana yemeğinin karadenizde birçok  ismi vardır , yöre,  yöre , hatta köy , köy değişebiliyor..En akılda kalan şekliyle yazdım ben , herkesin anlayacağı dilde :)
Bizim orada "ğuliya " denir mesela..Diğer yerdeki isimleri şimdi aklıma gelmedi :)
Bizde butür yemekleri evin büyükleri yaptığı için bu konuda çokta iddialı olduğumu söyleyemeyeceğim :) Annemin eline bu konuda su bile dökemem..

Yapılışına gelirsek...

Malzemeler :
Bir demet kara lahana
Bir kase haşlanmış renkli fasülye (barbunya )
1 patates
1 domates
1 baş soğan
1 yemek kaşığı salça
İsteğe göre bir parça iç yağı

Yapılışı;
Öncelikle lahanaları saplarıyla birlikte  parmak genişliğinde doğrayıp sıcak suda yarı pişecek şekilde haşlıyoruz..Haşlanınca süzgece döküp suyunu süzüyoruz..
Diğer taraftan tencereye soğan , patates ve domatesi doğrayıp , sıvı yağda ekleyerek kavuruyoruz...(iç yağı kullanmak isteyenler için bu aşamada iç yağınıda koyabalirsiniz )Kavrulunca salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Haşlayıp süzdüğümüz lahanaları ve haşlanmış barbunyalarımızıda ekleyip bir süre daha kavurup üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz..
Tuz ve isteğe göre acı top biber yada pul biber ekleyebilirsiniz..

Not: Lahana yemeğinin piştiğini lahana saplarının pişmesinden anlayabilirsiniz :)

Son Not ; Orjinal kara lahana yemeğinde salça kullanılmaz ve mısır yarmasıyla yapılır , patateste konmaz..Ama siz istediğiniz şekilde damak tadınıza göre pişirebilirsiniz..Ben bu şekilde sevdiğim için bu şekilde pişirdim..Ayrıca pişerken içerisine tereyağıda koyarsanız çok daha lezzetli olacaktır :) Birde kara lahana  lahana çorbası ayrı yemeği ayrıdır , bunuda belirtmek isterim..

Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet şeker olsun :)











3 yorum:

Ayşegül'ümmm ne güzel olmuş ellerine sağlık canımm ahhh eşim görmesin vallahi tutturur yapmam için.Çok seviyor,ben de salça koymam eşim söyledi bilmezdim o tarif etti ben yaptım oraların yöresel yemeklerini ha ben bir de mısır unu da katıyorum yemeğine ve de çorbasına da.Canımmm afiyetler olsun harika görünüyor..

Hayırlı yolculuklar canım ,ellerine sağlık:))

rahmetlı babaannem yapardı bıze ellerıne sağlık

Yorum Gönder