Taze Fasülye Yaprağı Sarması







Bu dolmayı İlk kez rahmetli Anneannemin elinden yemiştim yıllar önce..İlk yediğimde çok şaşırmıştım doğrusu..Yok artık daha neler demiştim :) Ama sonra düşününce , eski toprak işte yaz aylarında kara lahana pek fazla olmadığı için böyle bir çareye baş vurmuşlar  demekki dedim..

Sonradan arasıra annem bahçemizden toplardı yapardık ..Bayadır yememiştim özlemişim...

Dün Trabzondan gelen yöresel ürünlerimin arasında annemin gönderdiği fasülye yapraklarıda vardı ..Görünce biraz hüzün , biraz mutluluk hissettim..Annem ince kadın vesselam , nasılda mutlu etti beni...

Bukadar nostaljiden sonra sadede gelelim değil mi :)

Öncelikle fasülyenin tazecik yapraklarını topluyoruz , yıkıyoruz ve kaynayan  suya atıp hemen çıkartıyoruz fazla  bırakmıyoruz ...

İçini ister zeytinyağlı  istersenizde etli dolma içinden  hazırlayabilirsiniz orası  tamamen tercihinize kalmış..

Sarılışı zor değil hafif pütürlü yaprak olduğu için  çok kolay sarılıyor..

Pişirmeside aynen yaprak sarma yada kara lahana sarması gibi pişiriliyor..Görüntüsüde zaten çok farklı değil diğerlerinden..

Ben karalahana sarması ile birlikte pişirdim..Çok farklı bir tadı yada kokusu olmadığı için sorun olmuyor rahatlıkla karışık dolmayla pişirilebilir..

Sonrasımı ? Afiyetle yiyoruz :)

Yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin , afiyet şeker olsun :)

Not : Aşağıda Haşlanmamış fasülye yaprağının resmini ekledim olurda nasıl birşey olduğunu merak edenler olur diye ..Önce pişmemiş hali sonrada pişmiş halini ekledim..En sonda da karalahana sarmalarım var :)







11 yorum:

Ben dut yaprağından sarma yemiştim o da çok nefisti bu da olabilir neden olmasın ki kimbilir ne kadar şifalıdır.. afiyet şifa olsun..ellerine sağlık canım.. Allah'a emanet

Çok güzel ve çok lezzetli gözüküyorlar Ayşegül abla. Ellerine sağlık. :)
Ayrıca son yazımda (mim yazısında) seni mimledim. Haber vereyim dedim. :)

Emine Kaya , dut yaprağını bende duydum ama yeme şansım olmadı..Dediğin gibi ne gibi şifalar barındırıyorlardır kim bilir..Teşekkür ederim :)

Ali Arslan , Teşekkür ederim..Hemen bakıyorum görmemiştim :)

Canım duydum ama ilk sen de görüyorum sizin oraların yöresel lezzeti sanırım eşim bunu yapsam bayılır yöresel lezzetler en vaz geçemediğidir.Afiyetler olsun tatlım sevgilerimle..

Dut yaprağını ben de çok severim.Fasulye yaprağını ilk defa duyuyorum.Kızkardeşimin kayınvalidesi de Trabzonludur.Hiç duymamıştım.Lorlu pazı sarmasını da severim.Ondan öğrenmiştim.Sevgilerimle:)

Vişnap Macide , canım başka yerde yapan varmı bilmiyorum bu sarmayi ben hiç duymadım..Dene bakalım belki çok seversiniz :) tadi zaten sevilmeyecek gibi değil ki..

bahceperisi , bende dutyaprağı hiç yemedim ama duydum..Dünürünüze bir sorun oda biliyordur muhtemelen :) Pazınında her türlü yemeği güzel olur ..

Bendende sevgiler sana :)

Merhaba canim, nasilsin? 4 aydir blogla ve bloglarla iliskimi kesmistim sebepsiz :) simdi bir post yazayim bari ufaktan doneyim blog hayatima dedim :) Bu fasulye yapragi sarmasni ilk denden ogrenmis oldum ne guzel gorunuyor sanirim damarsiz oldugu için çok daha lezzzetlidir , damarli yapraklari sevmiyorum :) ellerine saglik Annannene de Allah'tan rahmet diliyorum canim, çok operim

Fransali Gelin , canım özlettin kendini..paylaşımlarını çok beğeniyordum zevklerimiz bayaa uyuşuyordu seninle :)) Fasülye yaprağı çok ince ve dediğin gibi damarsız olduğu için çok lezzetli oluyor...
Aminn canım Alllah razı olsun , bende öpüyorum çok :)

Merhaba;
İlk defa duyuyorum, ne güzel olmuş, ellerinize sağlık :) tadını çok merak ettim :)

Yorum Gönder