Trabzon Kuymağı ve Kahvaltı Soframız




Herkese merhabalar..Yarın 23 nisan eminim birçok okullu Anne 23 nisan telaşesindedirler..Daha dün gibi ilk okulda folklorda oynadığım günler :) Çayda çıra felan oynamıştık elimizde gerçek mumlarla :) Mumlar sürekli süner , ne çileydi ama :D

Daha önce BURADAKİ yazımda hamsili pilavımı paylaşmıştım..Bu pilavıailecek görüştüğümz arkadaşlarımız istediğinide yazmıştım..İşte Antalyanın yerlisi olan bu aile karadeniz yemeklerine çok meraklı..Bu kezde kuymak yapmamı rica ettiler , hatta çok çok istediler :)

Birkaç haftadır çeşitli sebeplerden ertelenen kahvaltımızı dün onların evinde yaptık..Bende bütün kuymak malzemelerimi alıp onlara gittim.. Sağolsun birsürü birşeyler hazırlamıştı ..Kahvaltı sofrasını çektiğimde hepsi gelmemişti masaya ben erken çektim sanırım :)

Resimler telefonumla çekildi o yüzden çokta güzel çıkmadılar..Sevmiyorum telefonumun çektiklerini çünkü..F. makinamı unuttum götürmeye :)

Aklıma gelmişken daha önce karadenizde yapılan bir kuymak çeşiti olan dönme kuymağıda BURADA paylaşmıştım merak edenler bakabilir :)

Neyse gelelim kuymağımızın yapılışına..

Malzemelerimiz:

Mısır unu
Trabzon tereyağı
Trabzon aho peyniri
Trabzon tel peyniri (telli peynir )
Tuz ve su

Yapılışı :

Öncelikle Bolca tereyağımızı tavamıza alıyoruz..İçerisine bir miktar sıvı yağda kullanabilirsiniz ama orjinali sade tereyağıdır..

Yağımız eriyip kokusu çıkmaya başlayınca içerisine kişi başına bir tepeleme yemek kaşığı mısır unu ekliyoruz..Kaç kişiysek okadar yemek kaşığı un kullanıyoruz..

Mısır ununu ekleyince resimdeki gibi mısır ununun kokusu çıkana kadar karıştırarak kavuruyoruz , tıpkı helva misali..Bunu yaparken kısık ateşte yaparsanız mısır unu yanmamış olur yada çok dikkatli :)

Kavrulan mısır unumuza ister sıcak su istersenizde soğuk su ekliyoruz..Bir yemek kaşığı için yaklaşık bir su bardağı su ekliyoruz..Kıvamını mısır ununuza göre ayrlayın ve yavaş yavaş suyunu ekleyinki yeterli olup olmadığını kontrol edin..Çünki her mısır unu farklı miktarda şişiyor..Bazılarında katkı olduğu için..Eğer sıcak su ekleyeceksek öncelikle bir miktar soğuk suyla pelteleşmesini önleyip sonrasında sıcak su kullanırsanız daha kolay kıvam alacaktır..

Yeterince su eklediğinizi anladığınızda ateşi kısmadan karıştırarak kaynammasını bekliyoruz..Bu sırada İstediğiniz miktarda aho peynirimizden ekliyoruz..Bu peynir çok tuzlu olduğu için tuzunu kontrol ederek atın derim :)

Fokur fokur kaynamaya başlayan kuymağımız kıvamını alınca altını kısarak pişmeye bırakıyoruz..Yaklaşık bir 10 dakika kadar kısık ateşte güzelce pişmesini bekliyoruz..

Kuymağımızın resimdeki gibi yağı üzerine tamamen çıkmışsa pişmiş demektir..Bu aşamada tel peynirimizi resimdeki gibi parçalara bölüp kuymağımızın içerisine atarak tavanın altını kapatıyoruz..(Eğer ateşte kalırsa peynirimiz uzama özelliğini kaybeder ve istediğiniz kadar uzamaz)..Tel peynirleri kuymağın içerisine atınca kuymağı güzelce karıştırıp tel peynirimizin heryerine dağılmasını sağlıyoruz..

Ve ve ve sıcak sıcak afiyetle ipleri çeke çeke yiyoruz :)Çünkü tel peynir ip gibi uzayacaktır..

Aşağıda resimleri aşamalı olarak ekliyorum ..Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet şeker olsun :)

Not ; ben bu malzemeleri nerden bulabilirim diyenler bana ulaşırsanız size adres verebilirim :)

















18 yorum:

sofra harika görünüyor ellerinize sağlık, kuymağı bir ben denemedim, eminim çok lezzetlidir fazlasıyla ilgimi çekmeye başladı. Sevgiler.

müthiş bir görüntü, lezzeti tahmin edebiliyorum.. Trabzonu çok merak ediyorum, gidince bunu tatmak isterim.. peynirli..müthiş..

yesimdusova ,canım inşallah gider yerinde yersin kuymağı..Tadını beğeneceğine eminim :)

gooogoook , teşekkür ederim .tadına bakmadıysan hiç durma biran önce bir karadeniz mutfağını ziyaret et derim :) Bendende sevgiler..

Elif gündüz , teşekkür ederim canım :)

şimdi canımız çektimi çekti aferin sana nerden bulcaz şimdi

Oy oy oy bu ne güzellik böyle, ağzımın suyu aktı resmen, çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık

ELANIN TARIFLERI ,Teşekkür ederim canım keşke mümkün olsada hepinize ikarm etseydik :) Teşekkür ederim...

Burcin Toprakçıoğlu , canım yokmu yakınlarda bir karadeniz mutfağı :) Keşke gönderebilseydim...

Yıllar nasıl da hızlı geçiyor değil mi canım:))Dün bizler kutlarken 23 nisanları..19 mayısları..Bugün çocuklarımız kutluyor.. hiç denemediğim değişik bir lezzet:))Ellerine sağlık canım..sevgiler..

Zeynep Aygün , Evet canım daha dün gibi çayda çıra oynadıklarım :) İnşallah bizim çocuklarımızda bizim gibi mutlulukla hep kutlarlar 23 nisanı ..

Canım kuymak karadenizde ilk sırada gelen yöresel yemeklerdendir..Birgün biryerde karşılaşıp tadına bakarsın inşallah..

Sevgiler :)

hep aklımda ,bakalım ne zaman yaparım ,nefis görünüyor her şey,elleriniz dert görmesin canım.

MAZES , İnşallah yaparsın canım..teşekkür ederim :)

Kuymağı,öyle güzel anlatmışsın ki olsa da penirlerini uzata uzata yesem:)
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...

SEVALCE LEZZETLER , canım çok sevdiğim için sizede yansımış demekki bu duygum :)
Teşekkür ederim ..bendende sevgiler..

sofra harika kuymak mı o daha bir harika.ellerinize sağlık.

funda öztkn , teşekkür ediyorum , beğenmene sevindim :)

Yorum Gönder