İşkembe Çorbası



Eskiden derdimki hayatta pişirmeyeceğim tek yemek işkembe çorbasıdır :D  Yaş ilerledikçe anladımki büyük konuşmamak gerek..Zira gün ola devran döne , işkembe çorbasını deli gibi seven bir adama aşık olup "Ey aşk ! Sen nelere kadirsin " diye diye pişirmek var :)

Kısacası bizim işkembe çorbası bir anda Aşk! çorbası oluverdi benim için...
Bir önceki yazımdaki sargan balıklarını almaya gittiğimde  işkembede alayım dedim ne zamandır aklımdaydı pişirmek..Hazır temizlenmiş işkembe aldım tabiki..

Eve gelince kayınpederimde sevdiği için o gelince pişirebilmek adına haşlayıp doğradıktan sonra dondurucuya attım..
Bu aşamada teknik destek aldığım değerli blogger abimiz İlhan Ucer'e teşekkür ediyorum :)

Nasıl yaptığıma gelirsek..
Malzemeler :

Yarım kilo işkembe
3 yemek kaşığı un
Sıvı yağ
2 yumurta sarısı
5  Diş sarımsak
Sirke
Tere yağı
pul biber

Yapılışı :
Temizlenmiş yada temizlediğimiz işkembeyi 1 saat sirkeli suya yatırıyoruz..Sirkeli sudan çıkarıp işkembeyi el büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz..Tercihen düdüklü tencerede işkembelerimizi , bir bütün soğan , tane karabiber , 4  diş sarımsak , varsa bir tane defne yaprağı  koyarak tam pişmeyecek şekilde haşlıyoruz...Zor piştiği için düdüklü diyorum yoksa normal tenceredede haşlayabilirsiniz..

Pişmeye yakın işkembeleri kevgir yardımıyla sudan çıkarıp bir kaba alıyoruz..Ve haşladığımız suyu döküyoruz..İçindeki soğan sarımsak vs.hepsini döküyoruz..

Kaba aldığımız  işkembeleri tercih ettiğimiz  boyutta doğruyoruz ve tekrar tencereye 3 litre kadar su  koyup tam pişene kadar haşlıyoruz..Pişerken suyun bir miktarı uçtuğu için 2-2,5 litre kadar ancak kalacaktır..

Tamamen haşlanan işkembeleri tekrar kevgir yardımıyla bir tabağa alıp bekletiyoruz..Bu kez haşladığımız suyu dökmüyoruz..

Diğer taraftan bir tencereye yarım çay bardağından az sıvı yağ döküp üzerine 3 yemek kaşığı unumuzu ekleyerek kavuruyoruz ( Bu işlem aynen un çorbasının yapılışındaki gibi oluyor )..Bir süre kavurduğumuz una yarım lirte kadar sıcak suyu ekleyip hızlıca çırpıcıyla karıştırıyoruz ki topaklanma olmasın..Ardından haşladığımız işkembe suyunuda tencereye döküyoruz..Biraz daha çırpıcıyla karıştırdıktan sonra işkembelerimizide tencereye döküyoruz..Kaynamaya başlayınca 2 yumurta sarısını , birkaç damla limon suyunu güzelce çırpıp (ben blender'la  çırptım ) yavaşça çorbamıza ekleyip bir taraftan çırpıcıyla hızlıca birkaç dakika karıştırıyoruz ve tuzunu ekleyerek çorbamızı 15 dakika kaynamaya bırakıyoruz..

Diğer taraftan 4 diş sarımsağı ister rendeleyip , istersek havanda döverek bir kaseye alıyoruz..İçerisine bolca sirke döküp işkembemizin olmazsa olmazını hazırlıyoruz :)

Kaynayan işkembemizi sıcak sıcak servis  yapacağımız tabağa  alıyoruz..

2 Kaşık Tere yağını ( Ben Trabzon tereyağı kullandım ) güzelce  yakıp ateşten alırken pul biberimizide ekleyip servis tabağına aldığımız  çorbamızın üzerine döküyoruz ve cossssss sesini duyuyoruz :))Sirke ve sarımsak karışımından da  ekleyip afiyetle yemiyorum , siz yiyorsunuz :D Sirke ve sarımsağı isteyen pişerken tencereyede ekleyebilir tamamen damak zevkinize kalmış..

Not: Bazı tariflerde terbiyesine yoğurtta ekleniyor ama ben rizikoya atamadım keser felan diye..Eğer yoğurtlu terbiye yapacaksanız limon eklemeyin yoksa tamamen keser :)

Gelelim yiyenlerin yorumlarına :)
Daha önceden birkaçkez hazır maret'in sucuk şekli olan işkembesini pişirmiştim ve kayınpederim yemişti..Onunla bunu kıyaslarsam ben yemedim ama tabiki taze işkembenin yerini diğeri tutmuyor..Baştada yazmıştımya kayınpederimi bekledik pişirmek için  en son benim yaptığımı yemişmiş meğer , oda yaklaşık 3 yıl önceye tekabül ediyor :D Bu kez çok beğendi..Zaten fazla yapmıştım giderken çoğunu  ona verdim götürdü..

Eşimi sorarsanız , Antalyada yaşayanlar bilir mevlana çorbacısını , Normalde evimize çok yakın olduğu için sürekli orada yiyor ama benim yaptığımın orada  yediğinden çok daha güzel olduğunu söyledi :) El lezzeti denen birşeyde var tabiki onada inananlardanım..

Son olarak seven ne yapmazki diyorum :))

















5 yorum:

Ahh o aşk yok mu o aşkk insana neler neler yaptırıyor öyle:))yazını okurken kendimi gördüm sanki..Ben de eskiden ne balık yerdim nede pişirirdimm..Eşimi tanıyana kadar :) Şimdi sadece pişirmiyorum bir de bayıla bayıla yiyorumm:))Ama işkembe çorbası konusunda hala çok istikrarlıyım yemiyorum doğal olarak ta hiç pişirmedim:))sevgiler..

ZEYNO'NUN MUTFAĞI Aşk! herşeye değiyor ama değilmi :) Bende işkmebe konusunda istikrarlıyım , pişiririm ama yemem :)
Bendende sevgiler...

Ayşegül'üm,Zeynommmm ahh haaa sevmez yemezseniz bana yollayın ben yerim,içerim bayıla bayıla paçada nazlıyımdır onunda suyunu içerim ki:))Eline sağlık canımmmm afiyetlerolsun.

Yollayalım Vişnabım yada hep beraber içelim:)biz ezogelinle yada mercimekle eşlik ederiz sana:))

vişnap canım gönderebilseydim keşke :) Bende paçayı belki içebilirim ama işkembeyi işkembe olduğu için yemiyorum :) Yiyenlerede saygı duyuyorum zevk meselesi :)
Zeynonun dediği gibi biz sana klasik çorbalarla eşlik ederiz canım :)

Yorum Gönder