Balık Temizleme ve Pişirme Püf Noktaları




Balık başlı başına ayrı bir kültürdür bana göre...Et veya tavuğu herkes bilir ve tüketir ama bazı kesim balığı sadece yer yada hiç sevmez ..Taze olup olmadığını , nasıl pişirildiğini , cinsini bilmez ..İlgisini çekmez belkide bilemiyorum..Bazısıda sırf kokusundan dolayı tüketmez ,yada evde pişirmez..Ama bir balık sever için balığın kokusu tadındanda güzeldir :)

Balık ayıklamanın ,temizlemenin vede pişirmenin birçok püf noktaları vardır..Bugün  bir karadenizli olarak balık hakkında bildiğim birkaç püf noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum..

1. Balık usulunce pişirildiğinde en sağlıklı et türüdür.

2.Balığın taze olup olmadığını gözlerinin canlılığından ,derisinin parlaklığından , kulak dediğimiz yerlerin içinin parlak kırmızı olmasından , kestiğinizde içerisindeki organların çürümeye başlamamış olmasından anlayabilirsiniz.

3. Balık pişirirken aşırı derecede  kokuyorsa balık çok taze değil demktir.Çünkü çok taze balık aşırı kokmaz ve apartman içerisine kadar yayılıp komşuları rahatsız etmez.

4.Balığınızı temizlerken yada keserken ellerinizden kayıyorsa balıkların üzerine bir avuç mısır unu serperseniz elinizden kaymaz.

5.Temizlediğiniz balığı bir leğenin içerisine su koyarak yıkayıp bu suyu balkonunuzdaki , bahçenizdeki çiçek veya meyvelerinizin diplerine dökerseniz bitkilerinizi doğal gübrelemiş olursunuz ..Ayrıntı için BAKINIZ..

6.Temizlediğiniz balık veya hamsilerin kafalarını bahçenizdeki meyvelerinizin diplerine gömerseniz buda meyvelerinize doğal gübre olacaktır.

7.Temizlediğiniz balıkları pişirmeden en az 2 saat önce tuzlayıp bekletirseniz ,tuzunu içine çekeceği için çok daha lezzetli olacaktır.

8.Balığı en lezzetli şekilde yemek istiyorsanız balıkçınızdan balığın yağlı olup olmadığını , hangi şekilde pişirilirse daha lezzetli olacağını mutlaka öğrenin.Yada hangi şekilde pişirmeyi düşünüyorsanız ona göre balık satın alın.

9.Eğer balığınızı dondurucuda saklayacaksanız tuzlamadan saklayın .

10.Balık pişirirken beyaz un yerine mısır unu kullanırsanız daha az yağ çekecektir.

11.Balığı bol yağ yerine gereken kadar yağla pişirirseniz hem lezzetini kaybetmemiş olur ,hemde daha sağlıklı tüketmiş olursunuz.

12.Balığı mutlaka sıcak tüketin , soğuyunca lezzetinin yarısını kaybetmiş olur..

13.Hamsi gibi küçük balıkları temizleyip yıkadıktan sonra bir kabın içerisinde tuzlu suda bekletirseniz hem kanlı suyunun çıkmasını sağlar hemde daha lezzetli olmasını.

14.Balığın üzerine tahin helvası (beton helva) tüketirseniz balığın ağırlığını alacaktır.

15.Balık pişirdikten sonra bir tencerenin içerisine bir miktar su ve sirke koyarak kaynatırsanız kokuyu hafifletecektir..

16.Balık ayıkladıysanız ve elleriniz koktuysa önce ellerinizi sabunla yıkayın ardından bir limonu kesip ellerinizi limonla güzelce ovun koku kalmayacaktır..




Şu anda aklıma gelenler bunlar..Tabiki damak zevki kişiden kişiye değişebilir..Herkes farklı şekilde pişirebilir..Ama benim şuana kadar ailemden gördüğüm , yaptığım şekil böyle..

Farklı püf noktaları olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum :)

Sağlıkla ve sevgiyle kalın  ..

6 yorum:

Bende somon aldim ama boyuna kesilmis, onu nasil pisirsem acaba diyetlik bir sekilde :)

BU FAYDALI BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
HAYIRLI GÜNLER

Fransali Gelin Canım parçaları bükükse porsiyonluk küçültüp fırında yağlı kağıt üzerinde soğan biber gibi sebzelerle pişirebilirsin , yada buğulama yapabilirsin. Diyet bu şekilde ancak olur :)

Seyyah Gül Rica ederim sanada hayırlı günler diliyorum :)

Canım bir püf noktası da benden gelsin .Hani barbun,tekir gibi pullu balıkların pullarını da balıkları su dolu bir tasın için de bıçağın tersi ile suyun içindeyken ters yöne hareket ettirerek etrafa pullarını sıçratmadan temizlemiş oluruz.Güzel faydalı bilgilerin için çok teşekkürler sevgiler canımm:)

vişnap bende çok teşekkür teşekkür ederim canım verdiğin faydalı bilgi için :)

Yorum Gönder