İrmikli Şekerpare ( Bayram Tavsiyesi )





Bayramların olmazsa olmazıdır tatlı..Her nekadar eskisi kadar el emeği olmasada..Hazır yufkalar çıktığından beri el açması baklavalara hasret kaldık ..

Baklava yapmak istemeyenler için ideal bayram tatlısı şekerparedir..Benimde favori tatlılarımdandır..Yapmak isteyenler için çok beğeneceğiniz bir şeker pare tarifi paylaşacağım sizinle..Tarife birebir uyarsanız herkesin beğeneceğine garanti veriyorum..Ben teset edip onayladım..Hazırmı aldın diye soran çok oldu..

Yapılışına gelince..

Şerbeti ;

Öncelikle 5 bardak su 4,5 bardak şekeri kaynatın..Şerbetin Altını kapatmadan 5 dk.önce limonunu sıkıp soğumaya bırakın ...Bunu akşamdanda hazırlayabilirsiniz..


Bir paket margarin , yarım su bardağından biraz fazla irmik , yarım subardağı şeker , 2 yumurta , 1 paket kabartma tozu , bir paket vanilya , bir tutam tuz , yarım su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi (isteğe bağlı koymasanızda güzel oluyor )..

Margarini oda sıcaklığında yumuşatıp içerisine şeker , irmik vanilya ve yumurtalarının birisinin sarısını üzerine ayırıp margarine ekliyoruz...Margarinle diğer malzemeleri biraz yoğuruyoruz öncelikle..Sonrasında unu ve kabartma tozunu ekleyip hamuru güzelce yoğuruyoruz..Hamur kulak memesinden biraz daha sert olsun..

Sonrasında ceviz büyüklüğünde parçaları elinizde önce yuvarlayıp sonra bastırarak oval bir şekil veriyoruz..

Hepsini tepsiye dizdikten sonra üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve üzerine çatalla şekil yapın (aşağıda resimdeki gibi )..

Yumurtaları sürmeye başlamadan önce fırını açıp ısıtın..Çatalla şekil verdikten sonra fırına atıp 150 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin..Normal yuvarlak derecesiz fırın kullanıyorsanız üzeri kızarıncaya kadar pişmesi yeterli olacaktır...

Tatlılarımız pişince fırından çıkarıp bir veya 2 dakika bekleyip hemen soğuk olan şerbetini dökün..Şerbeti kepçeyle hepsinin üzerine gezdirerek dökerseniz üstleride şerbeti güzel çeker..Ben şerbeti döktükten sonra tatlıları ters çevirip bir müddet öyle bekletiyorum üstüde tam şarbet görsün diye ,birkaç dakika sonra tekrar düz çeviriyorum...Tatlıları bu şekilde 2 3 saat şerbetin içerisinde bekletin..

Sonrasında üzerini hindistan cevizi ,şam fıstığı , ceviz veya fındıkla süsleyebilirsinz..Dondurma yada kaymaklada çok güzel gidiyor seviyorsanız mutlaka deneyin derim..

Bu tatlıyı denedikten sonra favori şerbetli tatlılarınız arasında yer alacaktır hem malzemesi az , hemde yapılışı çok basit ..Tadı ise vazgeçilmez :)

Şimdiden Hayırlı bayramlar diliyorum herkese..Umarım bu tatlıdan daha güzel geçer bayramınız.. Sevgilerimle..........












2 yorum:

Blogunuzu gordum ve hemen izleyiciniz bolumune katildim:))
Cok renkli bir blog
sizide benimkine beklerim.
komirra.blogspot.com

Ozge Kopuz Hoşgeldiniz :) Çok memnun oldum..tabiki blogunuzu ziyaret ederim :)

Yorum Gönder