Köstebek Pasta






Köstebek pasta güzel yapıldığı takdirde her ikramda ilgi gören ve beğeni toplayan bir pastadır..Yapılışı biraz zahmetli olsada püf noktalarını bilince sorun yaşamazsınız..Ben köstebek pastayı iki şekilde yapıyorum..

Birinci...keki pişirip soğuttuktan sonra kenarını iki santim bırakıp gerisini oyup kenara alıyorum..3 adet muzu dikey ortadan ikiye bölüp pasta tabanına diziyorum..Pişirdiğim kremayı oyuk kekin içerisine döktükten sonra oyduğum keki elimle ufalayarak kremanın üzerine döşüyorum..Hafif hafif bastırarak kek kırıntılarının sabit durmasını sağlıyorum..Üzerine bolca hindistan cevizi döküp servis ediyorum..(pasta tabanını sütle ıslatıyorum )

İkinci...keki aşağıdaki tarifteki gibi pişiriyorum .Soğuduktan sonra ip yardımıyla keki ikiye bölüyorum..Derin yuvarlak bir kaseye folyo seriyorum ...Önce kekin üst yani bombili tarafını kasenin içerisine yerleştiriyorum ..Üzerine aşağıdaki tarifte pişirdiğim kremayı soğuk olarak döküyorum..kremanın üzerine kekin taban bölümünü yerleştiriyorum..Üzerini sitreç filmle kaplayıp en az 3 saat bekletiyorum...Diğer taraftan krem şantiyi çırpıp onuda dolapta bekletiyorum..Servis edeceğim zaman köstebek pastayı yaş pasta tabağına ters çevirip altının üste gelmesini sağlıyorum..Üzerine beklettiğim krem şantiyi sürüp çikolata rendesi serpiyorum..

Her iki yapım şeklide güzel oluyor..Pratik olsun diyorsanız birinci anlattığım şekil daha kolay..Ama daha orjinal olsun diyorsanız ikinciyi yapın bence..

Aşağıda kendi yaptığım köstebek pastamın hem bütün hemde kesilmiş resmi var..

Gelelim malzeme ve yapılış şekline..

Malzemeler
Kek için:
3 yumurta
2 fincan şeker
1 yemek kaş. sıvı yağ
1 vanilya
1 kabartma tozu
3 yemek kaş. kakao
1 su bard. un



Krema için:
3 fincan un
yarım paket margarin
1 kg süt
3 fincan şeker
1 su bard. hindistan cevizi
Krem şanti için:
1 su bard. soğuk süt
bir paket sade krem şant




Hazırlanışı
Keki normal kek karışımı şeklinde hazırlanıp, yuvarlak orta boy bir fırın tepsisinde 35-40 dak. 150 derecede pişirilecek. Kek piştikten sonra pir dikiş ipliği yardımıyla kek ortadan 2 ye ayrılacak. Kek pişerken bu esnada krema hazırlanacak. Kremanın malzemeleri yazılış şekline göre karıştırılacak. Bir tencerede yarım paket margarini eritip unu yağla kavurun. Ardından süt eklenecek. Kaynamaya başlayınca içine şekerini de katıp şeker eriyene kadar kısık ateşte pişirilecek. Ardından hindistan cevizi de eklenecek biraz çevrildikten sonra altı kapatılıp soğumaya bırakılacak.

Bu aşamadan sonra yukarıda yazdığım şekillerden hangisini isterseniz uygulayabilirsiniz..
Pasta hakkında bazı püf noktaları vermek istiyorum...

Ben keki için bir paket kakao kullandım daha güzel olduğunu düşünüyorum..Tabii çok kakaolu sevmeyen bu tarife uysun..

Kek karışımına yarım şişeden az maden suyu kullandım keki çok güzel yapıyor denemenizi tavsiye ederim..

Eğer ikinci anlattığım şekilde yapacaksanız çukur kaseye keki oturturken çok dikkat edin kek kırılmasın..eğer kırılırsa ters çevirdiğinizde içi krema dolu olduğu için pastada baya bir yarık oluyor..Buda kötü görüntü yapıyor..

Hem alt hem üst kat kekimizi kaseye oturtunca sütle ıslatın..Daha yumuşak bir kıvam alıyor..

Üzerine krem şanti kullanmaya bilirsiniz tamamen zevkinize kalmış..Sadece hindistan ceviziylede süsleyebilirsiniz..

Ben iç kremasına pişirirken muz rendeledim..Eğer damak zevkinize uyuyorsa deneyebilirsiniz..

Pastayı dilimlerken mümkün olduğunca küçük dilimler kesmeye çalışın çünkü pasta yüksekliği fazla olduğu için dilim büyük gözüküyor..

Bu tarifteki pasta 12 kişiye rahatlıkla yetecek kadar çok oluyor bunuda yazmış olayım...

Birinci yazdığım şekildeki köstebek pastanın kekini ıspanaklı yaparsanız yeşil gözüktüğü için oda farklı şık bir görüntüde oluyor..

Bu bahsettiğim şekilleri google'ın görsellerinden bakarak rahatlıkla yapabilirsiniz..

Son olarak kendi bildiğiniz sürekli yaptığınız bir pandispanya tarifiniz varsa onu bu pastada uygulayabilirsiniz..İllada bu tarifteki keke uymak zorunda değilsiniz..





0 yorum:

Yorum Gönder