e_celebi Milli Arama Motoru



2023'te hayata geçirilmesi planlanan bir milli arama motorumuz olacakmış..Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin mutlaka kendi arama motoruna sahip olması gerekiyor zira internet üzerinden tüm bilgilerin ABD'ye aktığını söylüyor..Bilgilerin kaynağının başkasında olması, sürdürülebilir bir şey değil. Şimdi paylaştığınız her bilgi, sizin olmaktan çıkıyor diyor..
Bu alanın en önemli özeliği, tuşa dokunduğunuz anda bıraktığınız her iz, artık sizin olmuyor. Kimin oluyor? Anonim oluyor. Anonim olurken de adres bir ülkeye doğru gidiyor. Bugün dünya bundan şikayetçi. 'İnternetin sahibi benim, ben buldum' diyor ABD ve müthiş bir kavga var. Bu kavganın sebebi şu; bütün bilgilerimiz, bu ülke üzerinden akıyor, biz bu bilgilerin güvenliğini, herhangi bir sorun yaşadığımızda, başımıza bir iş gelmeyeceğinden nasıl emin olabiliriz. Bu soruyu bir çok ülke soruyor şu anda. Bu konuda Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Avrupa Konseyi Siber Suçlar Konvansiyonu gibi organizasyonlar, hepsi, bu işi tartışıyorlar ama bir uzlaşma henüz bulunmuş değil."Diyor..

Bakana katılmamak mümkün değil ..Bu haberi bir haber sitesinde gördüm..Habere yapılan yorumlarda 10 yıl sürermi bir arama motoru hazırlamak gibi serzenişler var..Milli bir arama motoru alt yapısı yatırımı vs bunlar öyle kısa sürede hazırlanacak birşey olduğunu düşünmüyorum..Bloglar için tema değişimi bile bazan günlerce sürerken böyle teferruatlı birşeyin kısa sürede gerçekleşmesi beklenemez..

Bu proje gerçekleşirmi yada nekadar sürede gerçekleşir bilemem ama düşünülmesi bile bir vatandaş olarak beni heyecanlandırdı..Bu kapasiteye sahip olduğumuzuda biliyorum..inş 2023'e kalmadan kavuşuruz celebi'mize :)

2 yorum:

Yorum Gönder