Gezilip Görülesi Bir Şehir Niğde


Uzun zamandır yazmak istediğim bir konuyu bugün yazayım dedim.2007 Yılında Abimin düğün hazırlıkları vesilesiyle Niğdeyi gezme şansı bulmuştum.Aslında çok gelişmiş bir şehir değil.Üniversitesi olmasına rağmen.. Neyse asıl yönlerinden bahsetmek istiyorum.Tarihi yerlerine bayıldım.Küçük bir şehir ve tarihi eserleri hiç bozulmamış gibi birşey diyebilirim.İlk önce Niğde Gümüşler Manastırından bahsetmek istiyorum.Ebadında kare şeklinde üstü açık bir avlu, avlu etrafındaki kayaların oyulmasından meydana gelmiş kilise ve çeşitli ebatlarda, muhtelif amaçlar için kullanılan mekanlardan ve küçük bir yer altı şehrinden meydana gelmiş. Gümüşler Örenyerinin en önemli bölümü yine yekpare kayadan oyulan, eşit kollu haç planındaki kilise kısmı. Kilise yuvarlak ve kalın yekpare dört sütun üzerinde yükselmekte. Üç apsisli olan kilisede sütunlar arasında kalan kısımda kubbe şeklinde oyulmuş. Kilisenin üç apsisinde ve kuzey-batı duvarında Hz. İsa’nın doğumu vaftiz edilmesi, kiliseye takdimi, gibi Hz. İsa’nın hayatı ile ilgili İncil’den alınma konuları kapsayan freskler bulunmakta. Freskler arasında en ilgi çekeni Gülen Meryem freski.Kapadokya bölgesinde bu freskin bir örneği daha bulunmuyormuş.Bakınca gülümsüyor ve ne tarafa giderseniz o tarafa bakıyor.Manastırın ortasında bir su kuyusu var.Tabi bizim milletimiz kuyu görünce hemen para atar biliyorsunuz:)ordada gelenek değişmemiş gelen geçen para atıyor dilek diliyor(ne işe yarıyorsa).Biz gittiğimizde sakindi ve görevlilerle sohbet etme şansı bulduk.Görevliler akşamları merdivenle inip paraları topluyoruz dediler.Para atanların içi şimdi cız etmiştir farkındayım:)Ama gerçekler acıdır:)Aynı su kuyusunun yakınında çok küçük bir delik vardı ve bunu unutmamamızı ve aşağya havalandırma için kullanıldığı söylendi.Çok ilgimi çekti tabiki.Tek kişinin geçebileceği dar bir yoldan aşağıya yürüdük ve müthiş serin bir odaya indik Hatta üşüdük fazla kalamadım.Temmuz sıcağında.Orası kilermiş ve yukarıdan açılan delik oranın havalandırmasıymış.O dönemede nasıl bir teknolojiyle açılmış insan hayret ediyor.Daha çok yönleri var fakat yazması uzun süreceği için en iyisi siz bir koşu gidip görüp gelin:)İşte o muhteşem manastırın resimleri.(Görmeyenler için).
















































































































































































































Niğdenin en önemli tarih eserlerinden birisi tabiki Niğde kalesi.Şehri ikiye bölen kale iki kısmıda görmeye müsait.Ve o kalenin üzerinde muhteşem mimarisiyleAlaaddin Camii.Niğde Sancakbeyi Ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında yaptırılan AlaaddinCami, Selçuklu Mimarı sanatının tüm inceliklerini yansıtmasının yanında, caminindoğu giriş kapısındaki kadın başı figürü ile ilgili efsane ise asırlardır dildendile dolaşıyor.Alaadin Cami’nin doğuya bakan taş kabartma kapısında güneşli günlerde camiyedikey vuran güneşin gölgeleri, kapıda taçlı bir kadın başı silüeti oluşmasınaneden oluyormuş.Muş diyorum çünkü güneş doğarken o görüntü oluyormuş,ben yakalayamadım:)O kapı girişindeki işlemeler tamamen orjinal.Mayıs ayında sabahın ilk ışıklarında, kadın silüeti çok belirgin olarak görülüyormuş.Efsanesi ise şöyle. Niğde Sancakbeyi’nin güzelliği dillere destan kızına aşık olan ustanın, bundan tam 782 yıl önce Alaaddin Cami’nin kapısına yaptığı taş işleme, ustanın platonik aşkını sonsuza kadar taşımaya kararlı gözüküyor.Bu camiyi ben ilk İstanbuldaki miniatürk'te görmüştüm ve aşık olmuştum diyebilirim:)






















Niğde müzesinde ilk defa bir mumya görmüştüm.Çok etkilenmiştim.Elbiseleri bile sapasağlam duruyor.İşte çocuk mumyası aşağıdaki resimde.Birkaç tane daha vardı ama en ilgimi çeken buydu.Niğdeye gidince müzesini gezmeyi sakın unutmayın.Çünkü çok zengin bir tarih eseri var.


Benim anlatabildiğim bukadar.Emin olunki tarih eserleri benim gibi çok seviyorsanız,çok daha mühteşem şeyler karşılayacak sizi Niğde'de.Görmeye değer bir şehir.Türkiyemin her ili öyle değilmi zaten ?Umarım güzel anlatmaya çalışmışımdır:)

9 yorum:

Merhaba , ben niğde de okudum.Kusura bakmayın ama bazı şeyleri abartmışsınız ben niğdeyi ve niğdelileri çok sevdim.Öğrenciye karşı yaklaşımları gayet sıcaktı.Evet tarihi yerleri çok fazla mutlaka görülmesi gereken şehirlerimizden biri diye düşünüyorum.

abide berkman ..Yanlış anlaşıldım galiba :) Öğrencilere kötü bakıyorlar gibi birşey söylemedim..Sadece ilk izlenimlerimi anlattım :) İlk izlenimler yanıltıcı olabilir !

Ev konusunda öğrenci şehri olduğu için çok bakımsız olduğunu söyledim..Daha çok şehir merkezindekiler..Baya bir ev aramıştık çünkü..

Çok görmek istiyorum. Kızım biraz daha büyüsün. Ülkemizi karış arış gezmek istiyorum. Sevgiler canım.

Ahu inş.İsteğin gerçekleşir canım..

yukardaki abideye söyleyin niğdeye laf söylemesin

niğdenin çiftehan kaplıcaları var suyu kutsal hani onu yazmamışınız çiftehan kasabasında dünyanın en iyi kaplıcası 2.sırada

niğde ..Kusura bakmayın o dediğiniz yeri duydum ama görmediğim için yazamadım..Ben orada çok kısa bir süre kalabildim ancak birkaçyer dolaşabildim..O dediğiniz yeri annemler daha sonra gezip görmüşler :)

Alaaddin caminin kapısına telefonun camerasıyla baksaydınız görebilirdiniz kız rasmini :)

Onu bana kimse söylemedi ..Bileydim bakardım :D

Yorum Gönder