Çatlayan Ellerimiz İçin Neler Yapabiliriz?












Özellikle kış aylarında cildimiz ve bilhassa ellerimiz kurur, çatlar ve acı verir. Peki bunu önlemek için ne yapmalıyız? İşte birkaç püf nokta.
Uzmanlara göre eğer gençsek, ellerimizi temiz tutmanın yolu basit: sabun ve su. Ancak, yaşlandığımızda ellerimizi basit bir sabun ve suyla yıkamak cildimizi kurutabilir ve gerginleştirebilir. Ve sık sık yıkama ve diğer kimyasallara maruz kalmamız ellerimize zarar verir. Bunun yanında, hassas bir cildimiz varsa pul pul olmaya, kızarmaya ve çatlamaya daha müsaittir.

Cildimiz hassas ise, seçeceğimiz temizleyiciler konusunda daha dikkatli olmalıyız. Güzel koku ve buna benzer içeriklere sahip olan sabunlar, ellerimiz için çok sert olabilir. Birçok üretici yapay renkler, kokular ve diğer tahriş edici içeriklere sahip ürünler üretiyorlar.

Ellerimiz halen kuruysa, içinde nemlendirici bulunan sıvı sabun kullanma yardımcı olabilir. Fakat bazı durumlarda bu da yeterli olmayabiliyor. Dermatologlar, sadece gün boyunca değil, her gün nemlendirici kullanmamızı öneriyorlar. Duştan çıktıktan sonra daha fazla nemi hapsetmesi için nemlendirici sürebiliriz. Ayrıca, gece yatmadan önce nemlendirici sürmek de yardım edebilir. Bundan başka, elleriizi yıkadıktan sonra vazelin ya da yağ içeren bir kremle avuç içi ve parmaklarımızı ovalayabiliriz.

Nemlendiricilerde nem tutucu ve yumuşatıcı maddeler var. Nem tutucudaki gliserin, hirdoksit asit ve lanolin ile mineral yağlar nemi ciltte tutar ve havadan suyu emer. Lanolin, mineral yağ ve vazelin gibi maddeler içeren yumuşatıcılar ise lipidlerle yer değiştirir ve cildi yumuşatır. Bazı nemlendiricilerin güzel koku içerirken bakteri bulaşmasını önlemek için koruyucu madde de içeriyor. Bunlar da nemlendiricilerde bulunan iki yaygın tahriş edici maddedir. Eğer cildimizde bu maddelere karşı alerjik reaksiyon olursa, nemlendirici kullanmayı hemen kesmeliyiz.

Son bir not:Eğer cildimiz hassas ve Allerjiye müsaitse Alkolsüz nemlendiricileri kullanırsak daha faydalı olacaktır.Tabi aslında bu herkes için geçerli.İlk tercihimiz alkolsüz nemlendiricilerden olsun.Kullanmaya başlayınca farkı hemen göreceksiniz zaten.



0 yorum:

Yorum Gönder